2021
Člane IPF, k.o. obveščamo o sklicu seje skupščine

Datum: 29. 06. 2021

Na podlagi določil Zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic (ZKUASP) in na podlagi Statuta IPF, k.o. sklicujem

sejo Skupščine IPF, k.o.,

ki bo v četrtek, 15. julija 2021, ob 9.00 v Kongresni dvorani Kristalne palače (2. nadstropje), Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana.

 

Dnevni red:

 1. Otvoritev seje skupščine
 2. Poročilo nadzornega odbora, sprejem Letnega poročila za poslovno leto 2020 in sprejem Finančnega načrta za poslovna leta 2021, 2022 in 2023
 3. Namenski skladi
 4. Imenovanje v organe upravljanja
 5. Akti IPF, k.o.
 6. Razno

                                                                                               Viljem Marjan Hribar, direktor

 

POSEBNA OPOZORILA

 1. V skladu s 33. členom Statuta mora morebitni pooblaščenec pooblastilo za sodelovanje in glasovanje na skupščini kolektivni organizaciji predložiti najpozneje 3 delovne dni pred zasedanjem skupščine. Navodila pooblaščencu morajo biti jasno razvidna iz pooblastila. Priglasitve pooblastil, ki jih kolektivna organizacija prejme po izteku uradnih ur na dan izteka roka iz navedenega člena, so neveljavne in pooblaščenec na seji skupščine pooblastiteljev, katerih pooblastitev je prepozno prijavil, ne more zastopati.
 2. Člani in ostali prisotni morajo ob prihodu na sejo skupščine in v času izvedbe seje skupščine dosledno spoštovati vse ukrepe za preprečevanje širjenja bolezni Covid-19. Obvezna je uporaba zaščitne maske in razkuževanje rok ob vstopu v prostor v katerem se bo izvajala seja skupščine. Poleg navedenega je potrebno dosledno upoštevati tudi vsa takrat veljavna priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).
 3. Zaradi zagotavljanja ustreznih pogojev za izvedbo seje skupščine vas prosimo, da svojo udeležbo na seji najavite na elektronski naslov skupscine@ipf.si vsaj tri delovne dni pred izvedbo seje skupščine.

Gradiva za sejo skupščine bodo od 29.6.2021 objavljena na spletni strani ADMISS (https://admiss.ipf.si/, razdelek Dokumenti), v času uradnih ur pa jih po predhodni najavi lahko prevzamete tudi na sedežu IPF, k.o., Argentinska ulica 17, Ljubljana.

 

Poslano:

 • članom Skupščine IPF, k.o.
 • Uradu Republike Slovenije za intelektualno lastnino
 • Agenciji Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitveSlovenske skladbe z datumom objave 1991 in najvišjo predvajanostjo v tem letu

Datum: 28. 06. 2021

V duhu praznovanja okrogle obletnice naše države smo pogledali, kakšno je bilo glasbeno leto 1991 za slovenske ustvarjalce.

Po letošnji analizi podatkov, ki jih IPF, k.o. prejme z radijskih in televizijskih postaj, je bilo razvidno, da je slovenska skladba in njeno predvajanje še zdrsnilo na lestvici največkrat predvajanih. Ob okrogli obletnici osamosvojitve Slovenije pa smo poiskali podatke o slovenskih skladbah, ki so bile prvič objavljene leta 1991 in bile tudi med najbolj predvajanimi v tem letu.

Najvišje in zelo visoko število predvajanj v 1991 ima letošnji prejemnik glasbene nagrade Zlata piščal za življenjsko delo Vlado Kreslin s skladbo Tvoje jutro.

https://www.deezer.com/en/track/15446597?autoplay=true

Kreslin je nekoč v intervjuju (Siol, 2015), na vprašanje o prvi politično neangažirani skladbi Tvoje jutro, za skupino Martin Krpan neobičajni, omenil: »Leta 1990 je bilo že jasno, da bo enoumje padlo, in ni se mi zdelo, da je še potrebno peti o tem. Spet smo se lahko posvetili samim sebi, začeli peti o rožah.«

Zgleda, da smo imeli tudi poslušalci dovolj politično angažiranih pesmi, saj je na drugem mestu v 1991 lahkotna in vesela Rdeča mašna, ena prvih velikih uspešnic skupine Čuki:

 

Sledi skupina California in njihova balada z naslovom V meni je California, nato pa priredba Belih vran in Na vrhu nebotičnika v izvedbi skupine U'redu, pri kateri je bil v tistih letih tudi Magnifico.

Visoko uvrščena in predvajana je bila 1991 tudi Vremenska napoved Aleksandra Mežka:

https://www.deezer.com/en/track/98630108?autoplay=true

Zanimivo je, da je med prvih deset po več pesmi posameznega izvajalca, na primer Kreslin, Čuki, Pop Design in California, saj so radijske postaje ob izidu albuma v letu dni pospešeno vrtele več skladb z njega.

Pop design, takrat z Vilijem Resnikom, so imeli med najbolj predvajanimi dve, Sedem dni in Solza.

Na enem najpopularnejših festivalov pri nas, Melodije morja in sonca, pa je leta 1991 zmagala in tudi dolgo ostala hit Helena Blagne s skupino Don Juan in Moj mornarček.

 

 
Najbolj predvajan slovenski izvajalec in največkrat predvajana domača skladba v letu 2020

Datum: 17. 06. 2021

Analiza prejetih podatkov z radijskih in televizijskih programov, ki jih vsako leto obdela IPF, k.o., postreže z rezultati, ki so ne le nasploh zanimivi, temveč bi morali biti zelo pomembni predvsem za slovenske izvajalce in proizvajalce fonogramov.

Najvišje uvrščena skladba med vsemi predvajanimi pri nas je ista kot po podatkih angleške kolektivne organizacije PPL najbolj predvajana skladba v Angliji in sicer Blinding Lights in BRITov zmagovalec The Weeknd.

Vendarle so za nas najbolj pomembni podatki o prisotnosti slovenskih izvajalcev, ti pa so še mizernejši kot doslej. Če smo v začetku ukrepov zaradi pandemije opozarjali in trkali na vrata radijskih postaj, so se le-ta za domače izvajalce še dodatno zaprla. Statistika namreč pravi takole:

Prva slovenska skladba:

 • V letu 2018 na 25. mestu
 • V letu 2019 na 34. mestu
 • V letu 2020 pa na 40. mestu

Katera je torej največkrat predvajana slovenska skladba v letu 2020, o dodatni kategoriji – Najbolj predvajan slovenski izvajalec 2020 in kdo je to, dogajanju na radijskih postajah v Sloveniji v preteklem letu ter nasploh o analizi podatkov je Juš Milčinski govoril z direktorjem IPF Vilijem Hribarjem v posnetku, ki si ga lahko ogledate TUKAJ.

 

 

Sledi še intervju s prejemniki nagrad, zato KLIK.

Foto: Tadej Majhenič
Rezervirajte si datum! Seja Skupščine IPF, k.o.

Datum: 16. 06. 2021

Spoštovani člani Skupščine IPF, k.o.!

Obveščamo vas, da bo seja Skupščine IPF, k.o. izvedena 15. 7. 2021. Spremljajte obvestila na naših administrativnih spletnih straneh (ADMISS). 

Sklic seje Skupščine in vse druga potrebna gradiva bodo objavljena na način in v rokih kot jih predvidevata Zakon o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic (ZKUASP) in pa Statut IPF, k.o.

 
Ste zadovoljni z nami?

Datum: 16. 06. 2021

IPF, k.o. je edina kolektivna organizacija v Sloveniji, ki upravlja sorodne pravice domačih in tujih izvajalcev in proizvajalcev fonogramov.

V želji, da bi pravice in interes imetnikov pravic upravljali čim bolj učinkovito, si prizadevamo proces dela čim bolj približati vam in vašim potrebam. Informacije, ki nam jih vračate, so za nas res pomembne.

Pripravili smo nekaj kratkih vprašanj in veselilo nas bo, če boste nanje odgovorili. Vzelo vam bo zelo malo časa. Anketa, ki jo najdete tukaj, je anonimna, odgovori pa se bodo zbirali do konca julija.

Že vnaprej hvala za sodelovanje!

Vaš Ipf, k.o.