Slovenske skladbe z datumom objave 1991 in najvišjo predvajanostjo v tem letu

Datum: 28. 06. 2021

V duhu praznovanja okrogle obletnice naše države smo pogledali, kakšno je bilo glasbeno leto 1991 za slovenske ustvarjalce.

Po letošnji analizi podatkov, ki jih IPF, k.o. prejme z radijskih in televizijskih postaj, je bilo razvidno, da je slovenska skladba in njeno predvajanje še zdrsnilo na lestvici največkrat predvajanih. Ob okrogli obletnici osamosvojitve Slovenije pa smo poiskali podatke o slovenskih skladbah, ki so bile prvič objavljene leta 1991 in bile tudi med najbolj predvajanimi v tem letu.

Najvišje in zelo visoko število predvajanj v 1991 ima letošnji prejemnik glasbene nagrade Zlata piščal za življenjsko delo Vlado Kreslin s skladbo Tvoje jutro.

https://www.deezer.com/en/track/15446597?autoplay=true

Kreslin je nekoč v intervjuju (Siol, 2015), na vprašanje o prvi politično neangažirani skladbi Tvoje jutro, za skupino Martin Krpan neobičajni, omenil: »Leta 1990 je bilo že jasno, da bo enoumje padlo, in ni se mi zdelo, da je še potrebno peti o tem. Spet smo se lahko posvetili samim sebi, začeli peti o rožah.«

Zgleda, da smo imeli tudi poslušalci dovolj politično angažiranih pesmi, saj je na drugem mestu v 1991 lahkotna in vesela Rdeča mašna, ena prvih velikih uspešnic skupine Čuki:

 

Sledi skupina California in njihova balada z naslovom V meni je California, nato pa priredba Belih vran in Na vrhu nebotičnika v izvedbi skupine U'redu, pri kateri je bil v tistih letih tudi Magnifico.

Visoko uvrščena in predvajana je bila 1991 tudi Vremenska napoved Aleksandra Mežka:

https://www.deezer.com/en/track/98630108?autoplay=true

Zanimivo je, da je med prvih deset po več pesmi posameznega izvajalca, na primer Kreslin, Čuki, Pop Design in California, saj so radijske postaje ob izidu albuma v letu dni pospešeno vrtele več skladb z njega.

Pop design, takrat z Vilijem Resnikom, so imeli med najbolj predvajanimi dve, Sedem dni in Solza.

Na enem najpopularnejših festivalov pri nas, Melodije morja in sonca, pa je leta 1991 zmagala in tudi dolgo ostala hit Helena Blagne s skupino Don Juan in Moj mornarček.