2020
Google in Facebook bosta (končno) medijem plačevala za njihove vsebine

Datum: 03. 08. 2020

Avtor: Srdjan Cvjetović

…, toda za zdaj samo v Avstraliji, ki je kot prva država sprejela ukrep, za katerega pravijo, da ohranja prihodnost medijskih hiš. Če dogovora ne bodo sklenili sami, bodo to zanje naredili arbitri z zavezujočimi sklepi.

Avstralska vlada bo Googlu in Facebooku dala tri mesece časa, da z avstralskimi medijskimi hišami skleneta pošten dogovor, s katerim bosta avtorjem novic in drugih vsebin, ki jih Google in Facebook prenašata, plačala ustrezna nadomestila oziroma z njimi delila oglaševalske prihodke, ki jih ustvarijo s temi vsebinami.

To bo tako prvi uspešni primer, ko bodo digitalni velikani začeli medijskim hišam plačevati za njihove vsebine, ki si jih zdaj samo prilastijo in potem z njimi spretno in zajetno služijo. Čeprav sta Google in Facebook prva na dnevnem redu, avstralska vlada napoveduje, da se bodo posvetili tudi drugim s podobno poslovno prakso.

Avstralski finančni minister Josh Frydenberg je napoved pospremil s prepričanjem, da je takšna poteza nujna za zagotavljanje varstva avtorskih pravic ter vzdržnosti in konkurenčnosti (avstralske) medijske krajine.

"Tega ne počnemo zato, da bi avstralska podjetja obvarovali pred konkurenco ali spremembami, temveč da jim zagotovimo pošteno plačilo za njihove avtorske vsebine," je med drugim povedal Frydenberg.

Predlog zakona, ki bo v javni obravnavi do 28. avgusta, sprejeli pa naj bi ga kmalu za tem, med drugim predvideva, da če digitalnim velikanom in medijskim hišam ne bo uspelo skleniti dogovora v predpisanem trimesečnem obdobju, bodo zavezujoči sklep sprejeli arbitri. Mediji in digitalne platforme bodo v tem primeru lahko v 45 dneh sami poskusili izbrati arbitre, po preteku tega časa, če dogovora ne bo, pa jim bo tudi to uredila država.

Omenjeni zakonski predlog obravnava tudi dostop do uporabniških podatkov in preglednost algoritmov, ki razvrščajo in prikazujejo vsebine v iskalniku oziroma na družbenem omrežju.

Za kršitev tudi ob desetino letnega avstralskega prihodka

Za nespoštovanje tega zakona, če bo seveda sprejet, lahko digitalne platforme za vsako kršitev doleti kazen v višini do ene desetine njihovega letnega prihodka v Avstraliji oziroma deset milijonov avstralskih dolarjev (6,5 milijona evrov).

Zakon se bo nanašal na medije, ki večinsko ustvarjajo in objavljajo novice v Avstraliji za avstralsko bralstvo, sledijo profesionalnim uredniškim standardom, so neodvisni in ustvarjajo letni prihodek, višji od 150 tisoč avstralskih dolarjev (90 tisoč evrov). Za javni televiziji ABC in SBS veljajo le nekatera določila tega zakona in s tem tudi manj osnov za tovrstna plačila.

Težki časi (tudi) za medije

Avstralski mediji z veseljem sprejemajo to pobudo o novih prihodkovnih tokovih, zlasti, ker so jih, tako kot večino medijev po vsem svetu, ob pandemiji bolezni covid-19, močno prizadela krčenja oglaševalskih proračunov, s katerimi financirajo tudi pripravo svojih avtorskih vsebin, za katere se v svetu interneta mnogim zdi samoumevno, da jim pripadajo povsem brezplačno, kljub stroškom, ki jih imajo avtorji in medijske hiše.

Še več, med tem, ko si Google in Facebook od medijskih hiš brezplačno prilaščata njihove avtorske vsebine, porabljajo te medijske hiše ogromen del svojih prihodkov ravno za Google in Facebook.

Frydenberg ocenjuje, da skoraj tretjino celotnega avstralskega prihodka digitalnega oglaševanja "pobereta" prav Google in Facebook.

Nemalo medijev (tudi) v Avstraliji je v zadnjih mesecih zaprlo svoja vrata, mnogi uredniki in novinarji pa so morali poiskati nove službe ali sprejeti občutne plačne reze.

Facebook zakonskega predloga še ni komentiral, Google pa se je po pričakovanjih odzval z veliko mero nezadovoljstva.

"Uredba ignorira milijarde in milijarde klikov, ki jih vsako leto pošiljamo avstralskim medijskim hišam, podjetjem in naložbenikom, da bo avstralska vlada raje intervenirala, kot da bi prepustila trgu delovanje po svojih mehanizmih, skladnih z digitalnim časom," je povedal Googlov izvršni direktor za Avstralijo in Novo Zelandijo Mel Silva.

V Evropi jim ni uspelo

Podobne dogovore so poskusili skleniti tudi v Nemčiji, Franciji, Španiji in drugih državah, a brez uspeha.

V odsotnosti dogovora Googlov iskalnik v Franciji od lani ne prikazuje več izrezkov prispevkov evropskih medijev, v Španiji ne deluje Google News, a so nekateri založniki vendarle popustili: nemška medijska hiša Axel Springer dopušča svoje prispevke med zadetki Googlovega iskanja, ko zazna padec branosti na svojih spletnih straneh.
Društvo KOPRIVA, k.o. opravilo prvo delitev nadomestil

Datum: 07. 07. 2020

Urad RS za intelektualno lastnino je julija lani zapolnil eno od dolgotrajnih praznin: stalno dovoljenje za kolektivno upravljanje pravice do pravičnega nadomestila za tonsko ali vizualno snemanje, ki se izvrši pod pogoji privatne ali druge lastne uporabe, je podelil Društvu KOPRIVA, k.o. s ciljem zbiranja nadomestil in hitro razdelitev med upravičene kolektivne organizacije ter nato med končne imetnike pravic.

Imetniki pravic, ki jih zastopajo kolektivne organizacije z dovoljenji za delitev teh nadomestil, bodo po desetletnem premoru tako ponovno prejemali nadomestila iz tega naslova.

Društvo KOPRIVA, k.o. je opravilo prvo delitev nadomestil za leto 2019 za tonsko ali vizualno snemanje, ki se izvrši pod pogoji privatne ali druge lastne uporabe, in ki pripada avtorjem, izvajalcem, proizvajalcem fonogramov in filmskim producentom.

IPF, k.o. bo nadomestila, ki pripadajo imetnikom pravic, dodelil in izplačal do konca poletja.

Po zagonski fazi delovanja Društva KOPRIVA, k.o. se uspešen proces podpisovanja individualnih pogodb z zavezanci ter pridobivanje podatkov za zbiranje nadomestil intenzivno nadaljuje in tako društvo uspešno nadaljuje svoje poslanstvo.
Nagrajenci Zlate piščali - Dan D, Koala Voice, Joker Out in Marko Brecelj – tokrat prek spleta

Datum: 19. 06. 2020

Na spletu je potekala podelitev že šestih slovenskih glasbenih nagrad Zlata piščal. Društvo Zlata piščal je ob sodelovanju strokovne akademije skozi pregled izjemno pestre domače glasbene bere leta 2019 razglasilo nominirance in nagrajence v petih kategorijah. Nagrada za Album leta za Knjigo pohval in pritožb in za Izvajalca leta odhaja k skupini Dan D, Skladbo leta so prispevali Koala Voice – Ker tu je vse tako lepo, Novinci leta so Joker Out, nagrado za življenjsko delo pa je prejel vsestranski primorski glasbenik in kulturnik Marko Brecelj.

 

Po šestih letih glasbene nagrade Zlata piščal ostajajo edinstven odsev domače glasbene ustvarjalnosti v preteklem letu. V ospredju stoji samo eno – glasba in vrednost takšnega presojanja najbolj dokazuje zanimanje in izkazano spoštovanje glasbenikov ob prejemu nominacije ali nagrade, ki je tudi letos denarna. Letos so s pripravami na podelitev začeli že globoko v času epidemije, zato je tokratna Zlata piščal potekala v spletnem okolju.

»Prav vsem ustvarjalcem gre poklon in čestitke, da so kreativni in ustvarjalni v težkih časih za glasbeno industrijo, v časih ko so na pohodu strah, nestrpnost, negotovost, jeza in razdvojenost, pogojeni s pandemično situacijo in aktualno neodgovorno politiko. Četudi se zdi, da količina posnete domače glasbe in nje uporabe na radijskih postajah iz leta v leto upada, pa je nedvoumno, da raste kvaliteta izdelkov, da so koncerti domačih glasbenikov zaželeni in dobro obiskani,« so ob podelitvi povedali v društvu Zlata piščal.

Nominirance in prejemnike nagrad vsako leto izbira strokovna akademija, v katero je bilo letos povabljenih skoraj 100 članov z različnih področij, povezanih z glasbo - od glasbenih urednikov, novinarjev specialistov, producentov, organizatorjev glasbenih dogodkov, intelektualcev s področja kulture. Nominirance so med več sto kandidati, ki so svoja dela objavili v letu 2019, najprej izbirali v prvem krogu. Tisti, ki so prejeli točke, so se nato uvrstili v drugi krog, kjer se je prvih pet oz. več v primeru izenačenih točk v posamezni kategoriji prebilo med nominirance, najvišje število točk pa je prineslo nagrado.  »Konkurenca v izboru Zlata piščal 2020 za ustvarjalno leto 2019 je bila huda, rezultati pa zelo tesni. Tako se je v kar dveh kategorijah primerilo, da smo po glasovanju v prvem krogu zaradi enakega števila točk v posameznih kategorijah dobili več kot pet nominirancev. Pri nagradi za življenjsko delo in izvajalcu leta je bila ta odločitev bolj soglasna,« razlagajo v društvu Zlata piščal.

 

 

Zlate piščali ostajajo po šestih letih edine nagrade s področja urbane glasbene scene, s čimer je zapolnjena vrzel, ki bi jo drugače občutil glasbeni ceh. Sporočilo nagrajevanja in refleksije je v danih razmerah še kako pomembno: »Upajmo, da bo postkoronski čas hitro minil in postavil stvari na svoje mesto in da bodo odri in avditoriji spet polni glasbe in obiskovalcev, predvsem pa da se bo glasba kot univerzalni medij s svojo sporočilnostjo ponovno približala ljudem v živo, jim napolnila ušesa in srca, jih opogumila in razveselila, saj nam tega resnično manjka,« še dodajajo v Zlati piščali.

In zakaj ravno zlate piščali? Nagrada je dobila ime po piščali, najdeni leta 1995 v jamskem paleolitskem najdišču Divje babe, ki datira v čas cca. 60.000 let pred našim štetjem. To je izjemen dokaz, da umetniško izražanje sega daleč v pradavino, da je glasba verjetno najstarejša oblika umetniškega izražanja in da je prvi znani glasbeni izvajalec živel prav na področju naše države. 

 

Zlate piščali za leto 2019 so prejeli:

Zlata piščal – skladba leta 2019: KER TU JE VSE TAKO LEPO - KOALA VOICE

(Nominiranci: Absurdno lepa - Voranc Boh , Adam in Eva - Mi2, Boli me k - Dan D, Eden tistih - Lumberjack, Gola - Joker Out, Ker tu je vse tako lepo - Koala Voice, Meta - Luka Basi, Najini koraki – 2B, Še zorijo jagode – Gušti. OPOMBA: Več nominirancev je prejelo isto število glasov.)

 

Zlata piščal – izvajalec leta 2019: DAN D

(Nominiranci: 2B, Luka Basi, Dan D, Fed Horses, Hamo & Tribute 2 Love, Koala Voice, Zala Kralj & Gašper Šantl, Lumberjack, Magnifico, Žan Serčič. OPOMBA: Več nominirancev je prejelo isto število glasov.)

 

Zlata piščal – album leta 2019: KNJIGA POHVAL IN PRITOŽB – DAN D

(Nominiranci: 4K - Hamo & Tribute 2 Love, ID20  - Siddharta, Knjiga pohval in pritožb  - Dan D, Luka Basi - Luka Basi, Spremembe -  Fed Horses)

 

Zlata piščal – novinec leta 2019: JOKER OUT

(Nominiranci: Luka Basi, Manca Berlec, Bombyx Lori, John F. Doe, Joker Out, Lumberjack, Eva Pavli. OPOMBA: Več nominirancev je prejelo isto število glasov.)

 

Zlata piščal – življenjsko delo: MARKO BRECELJ

*Vrstni red nominirancev je abecedni.

 

Dosedanji prejemniki zlatih piščali PO USTVARJALNIH LETIH:

2018

Skladba leta: Medrevesa (Siddharta)

Izvajalec leta: Siddharta

Album leta: Nomadi (Siddharta)

Novinec leta: Zala&Gašper

Življenjsko delo: Janez Bončina Benč

 

2017

Skladba leta: Valovi (Gašper ft. Zala Kralj)

Izvajalec leta: Koala Voice

Album leta: Magenta (Raiven)

Novinec leta: MRFY

Življenjsko delo: Iztok Mlakar

 

2016

Skladba leta: Noben me ne razume (Nipke)

Izvajalec leta: Hamo & Tribute 2 Love

Album leta: Charlatan de Balkan (Magnifico)

Debitant leta: Prismojeni profesorji bluesa

Življenjsko delo: Laibach

 

2015

Skladba leta: Ledena (Siddharta)

Izvajalec leta: Nina Pušlar

Album leta: DNA D (Dan D)

Debitant leta: Jardier

Življenjsko delo: Alfi Nipič

 

2014

Skladba leta: Čista jeba (Mi2)

Izvajalec leta: Mi2

Album leta: Muff (Muff)

Debitant leta: Alma Merklin

 

Več informacij: www.zlatapiscal.si

 
Opravljena delitev za leto 2019 in končna delitev za leto 2014

Datum: 12. 06. 2020

Spoštovani imetniki pravic!

Skladno s Pravili o delitvi nadomestil proizvajalcev fonogramov in Pravili o delitvi nadomestil izvajalcev smo na podlagi podatkov o javni priobčitvi fonogramov za kategorijo imetnikov pravic proizvajalcev fonogramov in kategorijo imetnikov pravic izvajalcev opravili delitvi nadomestil za javno priobčitev fonogramov za leto 2019, opravili pa smo tudi končni delitvi za leto 2014.

Za vas, imetnike pravic, imamo dobro novico! Po desetih letih, ko se v Sloveniji nadomestila za tonsko ali vizualno snemanje, ki se izvrši pod pogoji privatne ali druge lastne uporabe, niso zbirala, je Urad RS za intelektualno lastnino julija 2019 podelil dovoljenje za zbiranje teh nadomestil Društvu KOPRIVA, k.o. Seznanjeni smo, da se nadomestila uspešno zbirajo in da lahko na IPF, k.o. v naslednjih mesecih od Društva KOPRIVA, k.o. že pričakujemo prva nadomestila, ki jih bomo poskusili takoj tudi razdeliti.

Za jesen načrtujemo še delitev sredstev namenskega sklada izvajalcev. Podrobnosti delitve sklada pa so še v rokah članov, ki bodo o tem odločali na seji skupščine.

Koliko sredstev smo delili boste lahko prebrali v poročilu o opravljenih delitvah, ki bo objavljeno predvidoma do sredine julija 2020 v spletni aplikaciji ADMISS. Na voljo bodo podatki o višini sredstev v posamezni delitvi, ločeno za vsak reparticijski razred, ter izpis vaših obračunskih podatkov. Na voljo bodo tudi podatki o predvajanjih fonogramov ločeno po programih in po posameznih letih ter mesecih. V kolikor želite vpogled v svoje obračunske podatke pred objavo v sistemu ADMISS, nam to sporočite in vam bomo želene izpise pripravili.

Lestvica največkrat predvajanih skladb, ki jo IPF, k.o. po prejemu sporedov radiodifuznih organizacij pripravlja že deset let, tudi v letu 2019 kaže trend upada predvajanja slovenske glasbe.

Če znesek izračunanega nadomestila doseže minimalno vsoto (5 €) in že razpolagamo z vsemi osebnimi podatki potrebnimi za nakazilo, vam bomo nadomestilo izplačali predvidoma 19. junija 2020. Če ste že prejeli nadomestila za pretekla obračunska obdobja, vam bomo izplačali razliko med dodeljenim in že izplačanim zneskom.

Imetnik pravic ima pravico, da v zvezi z izvedeno delitvijo IPF, k.o. poda pritožbo po določbah Statuta, če meni, da mu nadomestilo ni bilo obračunano oz. mu je bilo obračunano napačno.

Za vsa vaša vprašanja smo vam na voljo na telefonski številki 01/52 72 932 in na elektronskem naslovu: obracuni@ipf.si.

Želimo vam zdravo in ustvarjalno poletje in vas lepo pozdravljamo!

Ljubljana, 12. junij 2020
Največkrat predvajana slovenska skladba v 2019 še bolj v ozadju

Datum: 08. 06. 2020

Letos mineva okroglo deseto leto, kar IPF po prejetih podatkih z radijskih in TV postaj pripravi podrobnejšo analizo le-teh. Na podlagi vsega zbranega in objavljenega lahko IPF postreže s kar nekaj podatki, dejanskim stanjem ter trendi, ki nas čakajo. 

Medtem, ko je bilo še v letu 2017 med dvajseterico največkrat predvajanih 5 slovenskih in je bila zmagovalna dueta BQL na skupnem drugem mestu, pa v 2018 med prvimi dvajsetimi skladbami ni bilo nobene slovenske več. Najboljša, in sicer na 25. mestu, je bila Alya.

V lanskem letu smo v tej maniri še nazadovali.

Zaradi stanja po ukrepih države v zvezi s pandemijo ne bo uradnega dogodka, na katerem je sicer direktor IPF Viljem Hribar druga leta predstavil Lestvico največkrat predvajanih za preteklo leto.  Pa vendar, vse o glasbenem dogajanju na radijih, največkrat predvajani skladbi sploh in predvsem najuspešnejši domači izvedbi, kvotah slovenske glasbe in izpolnjevanju le-teh ter o drugih aktualnih temah se je v intervjuju z direktorjem Vilijem Hribarjem pogovarjal Juš Milčinski.

 

 

Proglašena je tudi Največkrat predvajana slovenska skladba v 2019, izvajalcem in proizvajalcu fonograma pa podeljena nagrada. Del posnetka, ki ga lahko v celoti pogledate tukaj, je tudi pogovor z nagrajenci.

Vabljeni k ogledu!