Arhiv novic objavljenih v letu 2016




Kaj prinaša novi Zakon o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic?

Datum: 30. 09. 2016

Zakon o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic bo kmalu stopil v veljavo. Po potrditvi v državnem zboru in neizglasovanem vetu v državnem svetu novi zakon med drugim določa način delovanja kolektivnih organizacij, nadzor nad njimi, položaj imetnikov pravic in oblikovanje posebnih skladov. IPF je ves čas priprave zakona sodeloval s konstruktivnimi predlogi, a žal so bili nekateri, ki bi zakon naredili zares učinkovit, preslišani. Kljub temu je razveseljivo, da je bil zakon sprejet in da kolektivne organizacije na določen način postavlja na skupni imenovalec.

Avtorska in sorodne pravice so po potrditvi zakona v državnem zboru in zavrnitvi predloga za veto v državnem svetu na končni poti v nov zakonodajni okvir. Od do sedaj veljavnega Zakona o avtorski in sorodnih pravicah iz leta 1995 (in njegovih kasnejših dopolnitev), ki združuje vsa področja avtorskega prava, bo tako ločeno kolektivno upravljanje avtorske in sorodnih pravic. V IPF-u smo od začetka pobud za pripravo novega zakona sodelovali na mnogih usklajevanjih s ciljem, da imetniki pravic dobijo zase kar najboljši zakon. Ob končnem predlogu zakona smo ugotovili, da so pripravljavci upoštevali kar nekaj predlogov, nekaj takšnih, ki bi delovanje kolektivnih organizacij naredili še učinkovitejše, pa žal niso upoštevali.

Vse kolektivne organizacije na istem imenovalcu

Zakon o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic opredeljuje način delovanja kolektivnih organizacij. Podrobneje se ukvarja z obliko in načinom nadzora nad njimi, določa položaj imetnikov pravic v razmerju do organizacije, ureja delitev avtorskih honorarjev in večnamenskih skladov, s katerimi kolektivne organizacije vzpodbujajo ustvarjalnost v domačem okolju. Zakon ohranja tudi obvezno kolektivno upravljanje s pravicami, ko so avtorska dela množično uporabljena, čeprav je bilo to področje sprva deležno kar nekaj pobud za spremembe. V IPF-u nas veseli, da je državni zbor zakon končno potrdil in veto ni bil sprejet, saj določena področja ureja bolj univerzalno, jasneje, predvsem pa vse kolektivne organizacije postavlja na isti imenovalec.




Podpišite vseevropsko peticijo za pravičen internet do izvajalcev

Datum: 13. 09. 2016

Ste vedeli, da se je v polovici lanskega leta v spletu pretočila več kot milijarda pesmi, filmov in televizijskih serij. Predstavljajte si, kaj vse bi lahko izvajalci ustvarili s pravičnim deležem od uporabe svojih del na »piratskem« delu interneta. Štiri mednarodne organizacije (AEPO-ARTIS, EuroFIA, FIM in IAO) so zato sprožile spletno kampanjo FAIR INTERNET za popravo krivic do izvajalcev.

Internet še vedno omogoča nenadzorovano zlorabo sorodnih in avtorskih pravic. Tako kot danes za uporabo zaščitenih del plačujejo nadomestila radijske in televizijske hiše, organizatorji prireditev, obrtniki, gostinci in mnogi drugi, bi morali za njihovo uporabo ob koncu drugega desetletja novega tisočletja plačevati vsi ponudniki teh vsebin na internetu.

PRAV VSAK LAHKO PODPIŠE PETICIJO in tako pomaga slovenskim izvajalcem v boju za zaščito njihovih del. Peticija se nahaja TUKAJ.

Zakaj smo zaskrbljeni?

Priljubljenost ponudnikov, kot so Spotify, Netflix, iTunes in drugih, ki ponujajo zakonite storitve prenašanja vsebin na zahtevo narašča. Od njih izvajalci prejemajo določena nadomestila, a še vedno ne dobijo pravičnega deleža za uporabo svojih posnetih izvedb, ki so na voljo na drugih delih interneta. Številke so zaskrbljujoče; v prvi polovici leta 2015 se je v spletu pretočila več kot milijarda pesmi, filmov in televizijskih serij. Številke so se v primerjavi z letom 2014 več kot podvojile, zato s podpisom peticije pomagajte zaščititi delo in trud izvajalcev.




IPF v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo vabi k prijavi novih skladb!

Datum: 06. 09. 2016

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije je s spremembo Zakona o medijih uvedlo javno evidenco skladb, mlajših od dveh let. Tako radijskim urednikom pomaga oblikovati glasbene sporede, ki so v skladu s predpisanimi kvotami predvajanja novih skladb. Za izvajalce in proizvajalce fonogramov je ključno, da so skladbe pravočasno vpisane v bazo ministrstva. Kar najhitreje to lahko storite s takojšnjo prijavo nove skladbe na IPF, ki v dogovoru z ministrstvom sproti pripravlja seznam prejetih prijav glasbenih posnetkov prvič objavljenih v zadnjih dveh letih in ga ministrstvu takoj posreduje. S prijavo svojega novega repertoarja na IPF tako »ubijete dve muhi na en mah«:

  • poskrbite za obračun vaših nadomestil na IPF
  • poskrbite za sprotni vpis v register novih skladb na ministrstvu

 

Prijavite nove skladbe

Ministrstvo za kulturo seznam novih skladb, mlajših od dveh let, objavlja na svoji spletni strani in si ga lahko ogledate TUKAJ.

IPF vas zato vabi, da skladbe redno prijavljate v register IPF, najlažje kar prek vmesnika ADMISS. Pred prijavo vašim posnetkom najprej določite mednarodno številko ISRC, ki olajša sledenje uporabe vaših del tako v Sloveniji kot v tujini. Več informacij o prijavi posnetih glasbenih izvedb na IPF najdete TUKAJ, kjer so na voljo tudi obrazci za prijavo vaših del.

Le s pravočasnimi in popolnimi prijavami lahko pripomorete k učinkovitemu upravljanju vaših pravic. 

 

IPF na področju Republike Slovenije upravlja z najpopolnejšim registrom posnetih glasbenih izvedb, ki poleg izvajalcev ter njihovih vlogah na posnetkih in proizvajalcev fonogramov vključuje tudi podatke o trajanju, ISRC kodi, podatke o nastanku in prvi objavi, albumu ipd.

Trenutno seznam, poslan na Ministrstvo za kulturo, vključuje že več kot 2100 posnetkov, ki so nastali v zadnjih dveh letih!

 

IPF sodeluje z ministrstvom

Ker vam na IPF želimo olajšati delo, smo Ministrstvu za kulturo že posredovali seznam glasbenih izvedb, ki imajo v našem registru evidentiran datum prve objave med leti 2014 in 2016. Seznam je pripravljen po naslednjih kriterijih:

  • najmanj en izvajalec na posnetku je slovenski državljan ali rezident
  • najmanj en proizvajalec fonograma na posnetku je slovenski državljan ali rezident oz. ima poslovni subjekt rezidentstvo v Sloveniji
  • prva objava posnetka je v Sloveniji

V kolikor na seznamu, objavljenem na spletni strani ministrstva, opazite kakršnokoli netočnost oz. pomanjkljivost, nam prosimo to sporočite na e-naslov prijava@ipf.si ali pa nas pokličite na telefonsko številko 01 / 52 72 932.

S pravočasno prijavo na IPF omogočite svojim novonastalim delom uvrstitev v seznam glasbenih izvedb Ministrstva za kulturo mlajših od dveh let.

Vaš IPF




V IPF-u je vsak imetnik pravic »lastnik« in ima svoj glas

Datum: 29. 07. 2016

V članku »Modrijan Švab: smo glasbeniki, ne politiki«, objavljenem v Nedeljskih novicah 24. julija in na www.slovenskenovice.si 25. julija 2016 g. Rok Švab zavajajoče podaja neresnična dejstva o delovanju IPF-a. Naj pojasnimo, da so »lastniki« kolektivne organizacije vedno vsi imetniki pravic. Slovenska sodna praksa ustanovnim članom pri upravljanju ne daje nikakršne teže, kar ne izhaja le iz same narave dejavnosti, temveč tudi iz aktov naše organizacije. IPF ima evidentiranih več deset tisoč imetnikov pravic, torej toliko deležnikov – »lastnikov«. Vsak imetnik sorodnih pravic se lahko včlani v skupščino izvajalcev ali proizvajalcev fonogramov in tako brez kakršnihkoli omejitev z enakovredno težo glasu vpliva na upravljanje IPF-a.

Odličnost in transparentnost delovanja IPF-a smo pred kratkim potrdili s pridobitvijo certifikata ISO 9001, vsakoletno ga potrjujejo tudi neodvisne ugledne revizijske družbe. Kot izhaja iz pravil delitve in kot je splošno znano, je podlaga za delitev nadomestil, ki jih zbere IPF, uporaba varovanih del, ne količina izdanih del. Sicer pa vse pohvale k aktivnemu izdajanju novih fonogramov v založbah. Želimo si, da bodo pri uporabnikih čim bolje sprejeti.




Pisarna v Mariboru bo v poletnih mesecih zaprta

Datum: 19. 07. 2016

Spoštovani,

obveščamo vas, da bo naša pisarna v Mariboru v času poletnih počitnic zaprta! Na voljo pa smo vam na sedežu IPF-a in po elektronski pošti.

Želimo vam lepe počitnice in vas lepo pozdravljamo!

Vaš IPF