Podpišite vseevropsko peticijo za pravičen internet do izvajalcev

Datum: 13. 09. 2016

Ste vedeli, da se je v polovici lanskega leta v spletu pretočila več kot milijarda pesmi, filmov in televizijskih serij. Predstavljajte si, kaj vse bi lahko izvajalci ustvarili s pravičnim deležem od uporabe svojih del na »piratskem« delu interneta. Štiri mednarodne organizacije (AEPO-ARTIS, EuroFIA, FIM in IAO) so zato sprožile spletno kampanjo FAIR INTERNET za popravo krivic do izvajalcev.

Internet še vedno omogoča nenadzorovano zlorabo sorodnih in avtorskih pravic. Tako kot danes za uporabo zaščitenih del plačujejo nadomestila radijske in televizijske hiše, organizatorji prireditev, obrtniki, gostinci in mnogi drugi, bi morali za njihovo uporabo ob koncu drugega desetletja novega tisočletja plačevati vsi ponudniki teh vsebin na internetu.

PRAV VSAK LAHKO PODPIŠE PETICIJO in tako pomaga slovenskim izvajalcem v boju za zaščito njihovih del. Peticija se nahaja TUKAJ.

Zakaj smo zaskrbljeni?

Priljubljenost ponudnikov, kot so Spotify, Netflix, iTunes in drugih, ki ponujajo zakonite storitve prenašanja vsebin na zahtevo narašča. Od njih izvajalci prejemajo določena nadomestila, a še vedno ne dobijo pravičnega deleža za uporabo svojih posnetih izvedb, ki so na voljo na drugih delih interneta. Številke so zaskrbljujoče; v prvi polovici leta 2015 se je v spletu pretočila več kot milijarda pesmi, filmov in televizijskih serij. Številke so se v primerjavi z letom 2014 več kot podvojile, zato s podpisom peticije pomagajte zaščititi delo in trud izvajalcev.