Arhiv novic objavljenih v letu 2015
Tinkara Kovač s pesmijo 'Spet' največkrat predvajanja slovenska pesem na slovenskih radijskih programih

Datum: 31. 03. 2015

IPF, kolektivna organizacija za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov, je danes predstavil Lestvico 100 največkrat predvajanih skladb v letu 2014 na radijskih programih. Na prvo mesto se je uvrstila pesem Budapest, britanskega pevca Georga Ezre. Pesem je takoj po izidu postala uspešnica in je v kratkem času osvojila poslušalke in poslušalce širom po svetu in torej tudi na slovenskih radijskih programih. Na drugo se je uvrstil didžej Klingande, ki prihaja iz severa Francije, s pesmijo Jubel, kar pomeni 'zveneti', pa je pogosto zvenel tudi na slovenskih radijskih programih. Na tretje mesto Lestvice 100 največkrat predvajanih skladb v letu 2014 na radijskih programih se je uvrstila Tinkara Kovač s pesmijo Spet. Med stoterico največkrat predvajanih je še 33 skladb slovenskih ustvarjalcev in ustvarjalk.

undefined

IPF z lestvico 100 največkrat predvajanih skladb na radijskih programih, ki jo je prvič objavil leta 2011, ne skriva namena objave, Gregor Štibernik, direktor, zato poudarja: »Lestvica 100 največkrat predvajanih skladb na radijskih programih je v letih, odkar jo pripravljamo, postala nepogrešljiv del slovenskega glasbenega prostora. Z njo na najbolj pregleden način povzemamo glasbene trende in nastavljamo ogledalo radijski glasbeni podobi Slovenije.« Lestvica nastaja na podlagi mesečne evidence uporabe glasbe na radijskih programih, za leto 2014 je bilo v podatkovno bazo vključenih 50 radijskih programov, ki letno v svojih programih zavrtijo več kot 200.000 različnih izvedb, kar je zagotovo kredibilen in objektiven okvir pogleda na vsebino glasbenega prostora.

Tudi novost, ki jo je letos predstavil IPF, ne skriva svojega namena. Prvič je bila predstavljena Lestvica slovenski glasbi najbolj naklonjenih radijski programi v dnevnem času v letu 2014. »Radijske programe smo razvrstili na lestvico glede na delež predvajanja slovenske glasbe med 6. uro zjutraj in 20. uro zvečer. Lestvico bomo odslej objavljali redno mesečno in tudi na ta način razbijali mite in stereotipe, da eni vrtijo ogromno naše glasbe, drugi pa je sploh ne vrtijo,« je po prvi predstavitvi lestvice povedal Gregor Štibernik, direktor IPF. 

Lestvica ima nekaj nujnih omejitev: na njen so tisti radijski programi, ki redno dajejo v obdelavo svoje sezname, seveda ne zato, da bi se uvrstili na lestvico, ampak ker s tem izpolnjujejo svojo poslovno in moralno obvezo in s plačilom nadomestil za predvajanje glasbe omogočajo ustvarjanje nove.

Druga omejitev je odločitev, da bo za potrebo uvrstitve na lestvico v analizo vključena glasba, ki je na sporedu med 6. in 20. uro, torej v dnevnem času, saj bi sicer, če bi upoštevali celodnevno predvajanje, prišli do znanega 40 : 60 razmerja. Dva od programov imata na sporedu samo slovensko glasbo, Radio S in Radio Veseljak, torej sta izven konkurence. Pogled na lestvico pokaže izjemno velike razlike med radijskimi programi, od Radia Srake, ki ima v dnevnem času na sporedu 94 % slovenske glasbe, do Radia City in Radia Capodistria, ki sta skupaj na koncu lestvice z 1-% deležem predvajane slovenske glasbe med 6. in 20. uro.

Z vsakoletno objavo lestvice 100 največkrat predvajanih skladb na radijskih programih in z letošnjo novostjo, torej lestvico slovenski glasbi najbolj naklonjen radijski program, daje IPF, kolektivna organizacija za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov, priznanje glasbi, glasbenemu ustvarjanju in izvajanju. Glasba, domača in tuja, je del našega vsakdana, zato je izjemno pomembno, da ustvarjamo pogoje za njeno ustvarjanje in pravično plačilno ustvarjalkam in ustvarjalcem. Zato si IPF prizadeva za sprejem takega Zakona o avtorski in sorodnih pravicah, ki bo urejal pogoje in dovolil in spodbujal ustvarjanje, ne pa ga administrativno in birokratsko omejeval in ukalupljal. Mladost ustvarjalk in ustvarjalcev, uvrščenih na IPF lestvico dokazuje, da je ustvarjalnosti med mladimi veliko in da vidijo tudi v glasbenem ustvarjanju svojo prihodnost. Omogočimo jim jo!

Priloga 1: Lestvica 100 največkrat predvajanih skladb na radijskih postajah v letu 2014

Priloga 2: Lestvica slovenski glasbi najbolj naklonjeni radijski programi v dnevnem času v letu 2014
Sporočilo za javnost Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo

Datum: 31. 03. 2015

Na MGRT se delo za na področju avtorske in sorodnih pravic nadaljuje

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je danes na novinarski konferenci predstavil nadaljnje aktivnosti ministrstva v povezavi z Zakonom o avtorski in sorodnih pravicah.

Do včeraj, 30. marca, je potekala eno in pol mesečna javna obravnava o predlogu Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o avtorski in sorodnih pravicah. Odziv je bil velik, saj je na ministrstvo prispelo več kot 80 predlogov in pobud, ki bodo objavljeni na spletni strani MGRT. Minister se je vsem, ki so jih poslali, zahvalil in povedal: »Na podlagi prejetih pripomb in usklajevanja smo se odločili, da bomo iz tega predloga sprememb in dopolnitev zakona umaknili del, ki se nanaša na kolektivne organizacije. V nadaljnji postopek bomo posredovali predlog zakona, s katerim se bo v naš pravni red prenesla predvsem direktiva o osirotelih delih, saj s prenosom te direktive v slovenski pravni red že zamujamo.«

V nadaljevanju novinarske konference je minister poudaril, da na ministrstvu ne odstopajo od priprave sprememb in dopolnitev zakona. Z namenom, da se celovito uredijo odnosi med kolektivnimi organizacijami in uporabniki, bo ministrstvo nadaljevalo z delom tako, da se bo celovito uredilo delovanje kolektivnih organizacij v okviru prenosa Direktive o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic. Rok za prenos te direktive je april 2016. Direktivno je predstavil mag. Dušan Pšeničnik, generalni direktor Direktorata za notranji trg.

Minister pa je še povedal, da je bilo ministrstvo pred enim tednom seznanjeno z odstopom Sveta za avtorsko pravo. Zato je minister članice in člane Sveta povabil na sestanek, da neposredno pojasnijo razloge za odstop in jih pozval, da nadaljujejo z delom do imenovanja novega sveta. Hkrati je ministrstvo že pozvalo Urad za intelektualno lastnino, da prične postopek imenovanja novih članic in članov.
Okrogla miza "Transparentnost pri poslovanju kolektivnih organizacij"

Datum: 30. 03. 2015

Slovenska tiskovna agencija (STA) Vas vabi na drugo v seriji okroglih miz o noveli Zakona o avtorski in sorodnih pravicah z naslovom "Transparentnost pri poslovanju kolektivnih organizacij".

V pogovoru bodo sodelovali: Gal Gjurin, glasbenik, Ivo Svetina, pisatelj, Vesna Stanković Juričić, direktorica Urada RS za intelektualno lastnino in Marko Hočevar, predstojnik katedre za računovodstvo in revizijo na EF.

Dogodek bo v sredo, 1. aprila 2015, ob 10. uri v ljubljanskem Maxiju,Trg republike 1 (1. nadstropje), v Maxi klubskem salonu.

Vljudno vabljeni!
Lestvica 100 največkrat predvajanih skladb na radijskih programih v letu 2014 , Lestvica slovenski glasbi najbolj naklonjenih radijskih programov v dnevnem času v letu 2014

Datum: 25. 03. 2015

Lestvica 100 največkrat predvajanih skladb na radijskih programih je v letih, odkar jo pripravljamo, postala nepogrešljiv del slovenskega glasbenega prostora. Z njo na najbolj pregleden način povzemamo glasbene trende in nastavljamo ogledalo radijski glasbeni podobi Slovenije.

Letos lestvici 100 največkrat predvajanih skladb na radijskih programih dodajmo lestvico slovenski glasbi najbolj naklonjenih radijskih programov v dnevnem času, s čimer želimo spodbuditi povečanje deleža predvajanja slovenske glasbe čez dan.

Kaj smo torej najpogosteje poslušali v letu 2014? O tem bomo spregovorili na dogodku za novinarje, na katerega ste vabljeni tudi slovenske izvajalke in izvajalciproizvajalci fonogramov in kot posebni gost še Dragan Bulič.

Spregovorili bomo o lestvicah in lojtrcah, njihovem pomenu, željah uvrstiti se na katero od njih, in razglasili bomo zmagovalce leta 2014. Dogodek bo v torek, 31. marca 2015, ob 11. uri v Maxi klubskem salonu, Trg republike 1, Ljubljana.

Veselimo se srečanja z vami!

undefined
Gasilska društva bodo izkoristila možnost skupnega plačila

Datum: 16. 03. 2015

Pred dnevi se je zgodil prelomen trenutek v zgodovini kolektivnega uveljavljanja, saj so prostovoljna gasilska društva za uporabo posnete glasbe na več kot 600 prireditvah, ki bodo izvedene v l. 2015, izkoristila možnost, da prek svoje krovne zveze vnaprej poravnajo obveznosti do IPF in si s tem olajšajo poslovanje.

Kot je že pred leti direktor IPF Gregor Štibernik začel opozarjati, enotna položnica pomeni tudi to, da lahko krovna združenja na enem mestu v enkratnem znesku za svoje člane pri kolektivni organizaciji uredijo obveznosti. S tem se vsi vpleteni v zadovoljstvo uporabnikov in imetnikov pravic ognejo zamudni in potratni administraciji in številnim ukrepom. Gasilska zveza Slovenije z Joštom Jakšo na čelu je bila tako prva, ki je prisluhnila ideji in v dobrobit svojih članov sprejela dano pobudo ter v imenu društev uredila svoje obveznosti.