Tinkara Kovač s pesmijo 'Spet' največkrat predvajanja slovenska pesem na slovenskih radijskih programih

Datum: 31. 03. 2015

IPF, kolektivna organizacija za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov, je danes predstavil Lestvico 100 največkrat predvajanih skladb v letu 2014 na radijskih programih. Na prvo mesto se je uvrstila pesem Budapest, britanskega pevca Georga Ezre. Pesem je takoj po izidu postala uspešnica in je v kratkem času osvojila poslušalke in poslušalce širom po svetu in torej tudi na slovenskih radijskih programih. Na drugo se je uvrstil didžej Klingande, ki prihaja iz severa Francije, s pesmijo Jubel, kar pomeni 'zveneti', pa je pogosto zvenel tudi na slovenskih radijskih programih. Na tretje mesto Lestvice 100 največkrat predvajanih skladb v letu 2014 na radijskih programih se je uvrstila Tinkara Kovač s pesmijo Spet. Med stoterico največkrat predvajanih je še 33 skladb slovenskih ustvarjalcev in ustvarjalk.

undefined

IPF z lestvico 100 največkrat predvajanih skladb na radijskih programih, ki jo je prvič objavil leta 2011, ne skriva namena objave, Gregor Štibernik, direktor, zato poudarja: »Lestvica 100 največkrat predvajanih skladb na radijskih programih je v letih, odkar jo pripravljamo, postala nepogrešljiv del slovenskega glasbenega prostora. Z njo na najbolj pregleden način povzemamo glasbene trende in nastavljamo ogledalo radijski glasbeni podobi Slovenije.« Lestvica nastaja na podlagi mesečne evidence uporabe glasbe na radijskih programih, za leto 2014 je bilo v podatkovno bazo vključenih 50 radijskih programov, ki letno v svojih programih zavrtijo več kot 200.000 različnih izvedb, kar je zagotovo kredibilen in objektiven okvir pogleda na vsebino glasbenega prostora.

Tudi novost, ki jo je letos predstavil IPF, ne skriva svojega namena. Prvič je bila predstavljena Lestvica slovenski glasbi najbolj naklonjenih radijski programi v dnevnem času v letu 2014. »Radijske programe smo razvrstili na lestvico glede na delež predvajanja slovenske glasbe med 6. uro zjutraj in 20. uro zvečer. Lestvico bomo odslej objavljali redno mesečno in tudi na ta način razbijali mite in stereotipe, da eni vrtijo ogromno naše glasbe, drugi pa je sploh ne vrtijo,« je po prvi predstavitvi lestvice povedal Gregor Štibernik, direktor IPF. 

Lestvica ima nekaj nujnih omejitev: na njen so tisti radijski programi, ki redno dajejo v obdelavo svoje sezname, seveda ne zato, da bi se uvrstili na lestvico, ampak ker s tem izpolnjujejo svojo poslovno in moralno obvezo in s plačilom nadomestil za predvajanje glasbe omogočajo ustvarjanje nove.

Druga omejitev je odločitev, da bo za potrebo uvrstitve na lestvico v analizo vključena glasba, ki je na sporedu med 6. in 20. uro, torej v dnevnem času, saj bi sicer, če bi upoštevali celodnevno predvajanje, prišli do znanega 40 : 60 razmerja. Dva od programov imata na sporedu samo slovensko glasbo, Radio S in Radio Veseljak, torej sta izven konkurence. Pogled na lestvico pokaže izjemno velike razlike med radijskimi programi, od Radia Srake, ki ima v dnevnem času na sporedu 94 % slovenske glasbe, do Radia City in Radia Capodistria, ki sta skupaj na koncu lestvice z 1-% deležem predvajane slovenske glasbe med 6. in 20. uro.

Z vsakoletno objavo lestvice 100 največkrat predvajanih skladb na radijskih programih in z letošnjo novostjo, torej lestvico slovenski glasbi najbolj naklonjen radijski program, daje IPF, kolektivna organizacija za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov, priznanje glasbi, glasbenemu ustvarjanju in izvajanju. Glasba, domača in tuja, je del našega vsakdana, zato je izjemno pomembno, da ustvarjamo pogoje za njeno ustvarjanje in pravično plačilno ustvarjalkam in ustvarjalcem. Zato si IPF prizadeva za sprejem takega Zakona o avtorski in sorodnih pravicah, ki bo urejal pogoje in dovolil in spodbujal ustvarjanje, ne pa ga administrativno in birokratsko omejeval in ukalupljal. Mladost ustvarjalk in ustvarjalcev, uvrščenih na IPF lestvico dokazuje, da je ustvarjalnosti med mladimi veliko in da vidijo tudi v glasbenem ustvarjanju svojo prihodnost. Omogočimo jim jo!

Priloga 1: Lestvica 100 največkrat predvajanih skladb na radijskih postajah v letu 2014

Priloga 2: Lestvica slovenski glasbi najbolj naklonjeni radijski programi v dnevnem času v letu 2014