Arhiv novic objavljenih v letu 2016




V četrtek vabljeni v Info točko IPF Maribor

Datum: 20. 04. 2016

 

IPF vas vsak tretji četrtek pričakuje v info točki v Mariboru. Naši svetovalci so vam na voljo za urejanje vsega potrebnega za prijavo vaših del ali za uporabo glasbe v vašem lokalu oziroma na prireditvi.

PRIJAVITE svoja dela

Pomembno je, da so dela, kjer ste izvajalec, vpisana v bazo IPF-a, saj je to podlaga za obračun nadomesti, ki vam pripadajo za njihovo uporabo. Prav tako je pomembno, da so vaši podatki ažurirani, saj vam le tako lahko izplačamo pripadajoča nadomestila.

PRIREDITEV ali LOKAL?

Ko kot uporabnik glasbo javno predvajate v poslovnih prostorih ali organizirate prireditve, kjer se predvajajo posnete izvedbe, morate v skladu z zakonodajo poskrbeti za ustrezno prijavo. Z veseljem vam bomo pomagali, vse podrobnosti najdete tudi na: https://www.ipf.si/uporabljate-glasbo/faq-pogosto-zastavljena-vprasanja/.

MARIBORČANI, Se vidimo v ČETRTEK

Svetovalci IPF-a vas ponovno pričakujejo TA ČETREK med 10. in 14. uro v prostorih Založbe Obzorja, na Partizanski cesti 5, I. nadstropje, v središču Maribora. Lepo vabljeni tudi vsi, ki vam je točka v Mariboru bližje kot naš sedež v Ljubljani.




Vlada o predlogu Zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic

Datum: 18. 04. 2016

Vlada Republike Slovenije je predstavila predlog Zakona o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravicah, ki ga je v sodelovanju s strokovnimi in interesnimi združenji pripravljala od avgusta 2015. V postopku priprave besedila je vseskozi aktivno sodeloval tudi IPF; opravili smo številna srečanja, podali mnoge predloge in analize na podlagi preteklih izkušenj ter poznavanja nove evropske Direktive, ki jo z zakonom prenašamo v nacionalno pravo. Po pregledu besedila predloga zakona ugotavljamo, da žal večina naših pripomb in pogledov ni bila upoštevana, navkljub jasni argumentaciji, ki temelji na analizi in mednarodnih primerjavah. O predlogu zakona bo sicer v naslednjem koraku odločal državni zbor.

Kaj prinaša predlog zakona?

Predlog zakona ureja kolektivno upravljanja avtorske in sorodnih pravic v skladu z evropsko Direktivo, ki je bilo sicer do sedaj urejeno v Zakonu o avtorski in sorodnih pravicah (ZASP). Prav tako predlog sledi izdajanju večozemeljskih licenc za pravice za glasbena dela za spletno uporabo na notranjem trgu. Nova zakonodaja zasleduje 3 cilje: večja vključenost članov kolektivne organizacije pri sprejemanju ključnih odločitev kolektivnih organizacij, večja preglednost delovanja kolektivnih organizacij in učinkovitejši nadzor nad delovanjem kolektivnih organizacij in uporabnikov avtorskih del. Predlog zakona vsebuje tudi določbe o zunanjem izvajalcu, uporabi avtorskih del za nekomercialno rabo, tarifi in skupnem sporazumu, Svetu za avtorsko pravo, možnosti izdajanja skupne položnice in večozemeljskih licencah za spletno uporabo glasbenih del na notranjem trgu. Povzeto po: www.vlada.si

Pogled IPF-a

V IPF-u smo vseskozi sodelovali v javnih razpravah o spremembah zakona in aktivno predlagali izboljšave, o katerih je bil dosežen široki konsenz. Žal smo po preučitvi predloga besedila ugotovili, da mnogi naši predlogi niso bili upoštevani, kljub temu da so temeljili na izkušnjah, analizah in poznavanju nove direktive. Toliko bolj nerazumljivo je, da na predloge nismo dobili nobenega konkretnega odziva, kateri predlogi so bili upoštevani in kateri ne, predvsem pa razloge in utemeljitve, zakaj niso bili upoštevani. Pri tem je pomembno poudariti, da je hitenje z zakonom nepotrebno, saj bo le peščica držav direktivo v nacionalne zakonodaje prenesla do predpisanega roka.

Ne moremo pristati na dejstvo, da predlagatelj ni pripravil nobene relevantne in aktualne analize zatečenega stanja ter nima celotne razvojne vizije področja. Pričakujemo, da bo država predvsem viziji posvetila večjo težo in pozornost ter uredila vse potrebne vzvode, da bodo kreativna industrija in imetniki pravic dobila primeren prostor in podlago za nemoteno ustvarjanje.

Bistveni poudarki IPF-a

Načeloma podpiramo, da se delo, vloga in pristojnost dela kolektivnih organizacij ureja v posebnem zakonu, tako da Zakon o avtorski in sorodnih pravicah, ki zdaj ureja to področje, ne bo predmet neprestanega lomljenja kopij in da se bo lahko posvečal izključno ureditvi avtorske in sorodnih pravic.

IPF je vedno poudarjal nujnost transparentnosti delovanja kolektivnih organizacij, saj smo s svojim delom postavili visoke standarde poslovanja. Tako smo večino določil Direktive že uvedli v svoje temeljne dokumente in jih že dlje časa upoštevamo.

Bistveno je, da imajo možnost in težo odločanja in upravljanja s pravicami imetniki pravic, država pa mora sistemsko poskrbeti za delujoč sistem, ki takšno ureditev omogoča. Izogniti se je treba konfliktu interesov, do katerega prihaja zdaj, ko pod resorno ministrstvo za gospodarstvo sodi URSIL, ki nadzira delovanje kolektivnih organizacij, t. j. upravičence, hkrati pa ministrstvo zastopa interese gospodarstva, t. j. uporabnikov. Takšna ureditev je z našega stališča, ko ščitimo interese upravičencev, nedopustna.

Prav tako je nedopustno, da se država spušča v regulacijo in nadzor segmenta zasebne lastnine, kamor sodi avtorska pravica.




OPOMNIK: Le še jutri lahko prijavite skladbe, da bodo zanesljivo upoštevane v obračunu za leto 2015!

Datum: 30. 03. 2016

PRIJAVITE SKLADBE – ROK: 31. MAREC
IPF za obračun in izplačilo nadomestila potrebuje čim bolj celovite prijave vaših del. Ste prepričani, da ste v našo bazo prijavili vse svoje posnetke glasbenih del iz leta 2015 ali še celo starejše? Zadnji rok za prijavo fonogramov je JUTRI, torej 31. marec! Le pravočasne prijave bomo zanesljivo lahko zajeli v obračun za leto 2015 in končni poračun za leto 2010.


OBRAZCI:
Obrazci za prijavo: https://ipf.si/ustvarjate-glasbo/ali-imate-prijavljena-vsa-svoja-dela/.


NEPRIJAVLJENE IN UPORABLJENE SKLADBE:
Prevrite, ali so vaša dela med neprijavljenimi: https://ipf.si/ustvarjate-glasbo/ali-imate-prijavljena-vsa-svoja-dela/neprijavljene-izvedbe/.


IZPOLNITE ANKETO:
V IPF-u šteje vaše mnenje, zato smo pripravili ANKETO o našem delu in vašem zadovoljstvu.
S svojim mnenjem in oceno lahko pomembno prispevate k izboljšanju naših delovnih procesov: https://www.ipf.si/ipf/ankete/. Anketa je anonimna, rok pa se prav tako izteče 31. marca 2016.




Maraaya – Here For You: največkrat predvajana slovenska skladba na radijskih programih v letu 2015

Datum: 24. 03. 2016

Skupno največkrat predvajana skladba v letu 2015 je Love Me Like You Do, izvajalke Ellie Goulding

Največkrat predvajana skladba na radijskih programih v letu 2015 je po podatkih lestvice IPF-a Love Me Like You Do, izvajalke Ellie Goulding. Na drugem mestu je lanska slovenska evrovizijska predstavnica Maraaya – Here for You. Med dvajseterico največkrat predvajanih skladb je še ena slovenska, in sicer Alya – Za naju, na 18. mestu. Med 100 največkrat prevajanimi skladbami je 23 slovenskih, kar je deset manj kot v letu 2014. So pa radijski programi skupaj v letu 2015 predvajali 42,87 % slovenske glasbe, kar je 2 % več kot v letu 2014.

Lestvico pripravljajo že šest let

Lestvica največkrat predvajanih skladb na radijskih programih, ki jo vsako leto pripravi IPF – Zavod za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov Slovenije, je sestavljena na podlagi mesečnega spremljanja predvajanja skladb na radijskih programih v Sloveniji. »Za leto 2015 smo evidentirali predvajanje 196.711 različnih skladb na 50 radijskih programih. To je podlaga naši lestvici,« razlaga Viljem Marjan Hribar, v. d. direktorja IPF. Lestvico največkrat predvajanih skladb na radijskih programih objavljajo že šest let, od leta 2011. V vseh teh letih je postala nepogrešljiv vir presojanja uporabe glasbe v slovenski medijski krajini, kar je bilo še posebej izrazito ob zadnjih spremembah zakona o medijih.

Med 20 skladbami 2 slovenski

V letu 2015 je največ predvajanj zabeležila skladba angleške pevke Ellie Goulding – Love Me Like You Do, sicer poznana iz filma 50 odtenkov sive. Največkrat predvajana slovenska skladba je na drugem mestu Here for You, slovenskega pop dua Maraaya, ki nas je lani zastopala na Eurosongu, kjer je zasedla 14. mesto. »Že drugo leto zapored je največkrat predvajana slovenska skladba zmagovalka nacionalnega izbora za Eurosong,« pojasnjuje zanimiv trend Viljem Marjan Hribar in dodaja: »Med 20 največkrat predvajanimi skladbami je le še ena slovenska, in sicer Alya – Za naju na 18. mestu. Tako je število slovenskih izvedb med prvo dvajseterico isti kot v letu 2014.«

Prva deseterica

Prvo deseterico največkrat predvajanih skladb sestavljajo še: George Ezra – Blame It On Me (3. mesto), Olly Murs feat. Demi Lovato – Up (4. mesto), Ed Sheeran – Thinking Out Loud (5. mesto), Lost Frequencies ft. Easton Corbin – Are You With Me (Remix) (6. mesto), James Bay – Hold Back The River (7. mesto), Hozier – Take Me To Church (8. mesto), Meghan Trainor – All About That Bass (9. mesto), Rihanna & Kayne West & Paul McCartney – Fourfiveseconds (10. mesto). Preostanek lestvice si lahko ogledate na povezavi na koncu sporočila.

Razmerje slovenska : tuja glasba

Med stoterico največkrat predvajanih je bilo leta 2014 33 skladb slovenskih izvajalcev, med tem ko so jih v letu 2015 našteli 23. Razmerje med slovensko in tujo glasbo se je izboljšalo, saj so radijski programi v letu 2015 predvajali 42,87 % slovenske glasbe, med tem ko je bil v letu 2014 ta odstotek 40,81%.

Največkrat predvajane slovenske skladbe so bile:

2014: Tinkara Kovač – Spet

2013: Alya – Zlaži se mi

2012: Muff – Naj sije v očeh

2011: Tabu – Poljubljena (skupno 1. mesto)

2010: Nina Pušlar – Slečeno srce

Povezava do dodatnega gradiva KLIK:

  • Fotografije novinarske konference in podelitve priznanj (vir: IPF)
  • Powerpoint predstavitev
  • Lestvica 100 največkrat predvajanih skladb na radijskih programih 2015



Jutranja kava in največkrat predvajana skladba na radijskih programih v letu 2015

Datum: 23. 03. 2016

Na IPF že 6. leto zapored podrobno spremljamo trende v predvajanju glasbe na slovenskih radijskih programih, ki jih naši člani vedno z zanimanjem spremljate. Letos smo ponovno pripravili analizo največkrat predvajanih skladb, največkrat predvajanih slovenskih izvedb, analizo razmerja med domačo in tujo glasbo na radijskih programih in še mnogo več. Naše ugotovitve vam želimo predstaviti na

jutranji kavi in dogodku za javnost »NAJVEČKRAT PREDVAJANA SKLADBA NA RADIJSKIH POSTAJAH V LETU 2015«, ki bo JUTRI, v ČETRTEK, 24. marca 2016, ob 9.30 v Grand Hotelu Union (vhod Business – salon Iris) v Ljubljani.

Z nami bodo tudi izvajalci največkrat predvajane slovenske skladbe v letu 2015.

Pridite na jutranjo kavo in druženje s kolegi glasbeniki!

 

S spoštovanjem,

Vaš IPF