Arhiv novic objavljenih v letu 2016
Slovo velikana slovenske popevke Dušana Velkaverha

Datum: 02. 02. 2016

Slovenijo je včeraj pretresla vest o smrti enega najustvarjalnejših piscev besedil slovenske popularne glasbe Dušana Velkaverha. Njegova besedila so mnoge glasbene izvajalce popeljala po poti uspeha in priljubljenosti ter so postala del glasbene identitete Slovenije.

Dušan Velkaverh je do prihoda v Slovenijo v drugi polovici petdesetih let prejšnjega stoletja, kot otrok kapitana dolge plovbe in matere Angležinje, obredel že lep del sveta. Starša sta se pogovarjala v angleščini, zato je slovenski jezik osvojil šele s 13 leti, kar njegovo mojstrstvo besede dela še toliko bolj izjemno.

Kariero pisca besedil je začel s Slovensko popevko leta 1968. Veliko besedil je napisal pod psevdonim »Peter Arnold«, predvsem v prvih letih njegovega ustvarjanja. Znan je predvsem kot avtor besedil največjih slovenskih glasbenih uspešnic 70-ih in 80-ih let, kot so: Dan ljubezni, Silvestrski poljub, Moja dežela, Vsak je sam, Marie, ne piši pesmi več, Ljubljančanke, Najlepše pesmi, Zelene livade s teboj, Med iskrenimi ljudi, Mlade oči itn. Ustvaril je več kot 600 besedil, tako avtorskih kakor tudi prepesnitev svetovnih uspešnic.

Med drugim je bil vrsto let vodja glasbene produkcije RTV Slovenija (Big Band in Simfonični orkester RTV Slovenija). Bil je tudi vodja glasbene založbe Corona in član vodstva združenja SAZAS.

Tako, kot doslej, bodo generacije slovenskih glasbenih izvajalcev še naprej prepevale njegove pesmi.
Ali uporabnik vaših del spoštuje vaše pravice?

Datum: 29. 01. 2016

EDO je mobilna aplikacija, ki deluje na vašem pametnem telefonu. Z njo lahko preverite, ali ima lokal, frizerski salon ali drug poslovni prostor urejeno licenco za uporabo vaših glasbenih del. Brezplačno ga lahko prevzamete v spletnih trgovinah Google Play za Android in App Store za iOS.

Edo

 Za vaša plačila gre!

Glasba, ki jo ustvarjate, vzbuja prijetnejše razpoloženje, boljše počutje in prav je, da vam tisti, ki z njeno uporabo ustvarjajo prihodke, zanjo tudi plačajo. Uporabniki glasbe, ki javno predvajajo glasbo, so dolžni IPF-u plačati nadomestilo, ki vam ga v obliki honorarja vsako leto obračunamo in izplačamo. Bari, gostilne, trgovine, frizerski in kozmetični saloni, bencinske črpalke … predvajajo radijske programe, glasbo z interneta ali svoj izbor skladb, med katerimi so lahko tudi vaša dela. Zato je pomembno, da IPF evidentira vse uporabnike glasbe, saj vam bomo le tako lahko izplačali vsa vaša nadomestila. Pri tem nam lahko pomagate! 

EDO omogoča preverjanje uporabnikov glasbe

Brezplačna mobilna aplikacija EDO omogoča, da hitro in anonimno preverite, ali uporabnik glasbe, kjer npr. pijete kavo, plačuje nadomestilo za uporabo glasbe. Aplikacija bo samodejno zaznala vašo lokacijo in jo primerjala s podatki IPF-a o registriranih uporabnikih glasbe v okolici, kjer se nahajate. Če lokala ni na seznamu, gre zelo verjetno za subjekt, ki nima licencirane uporabe glasbe. Z nekaj kliki nato preprosto sporočite, kje se nahajate, in nam posredujete podatke o lokalu. Ostalo bodo opravile naše strokovne službe in poskrbele za spoštovanje vaših glasbenih pravic.

Naložite EDO brezplačno

EDO je brezplačno na voljo v spletnih trgovinah z aplikacijami:

Google play   AppStore

Zaslonska slika Edo  Zaslonska slika Edo
Obiščite IPF v Mariboru

Datum: 21. 01. 2016

IPF bo danes v Mariboru odprl prvo Info točko. V središču drugega največjega slovenskega mesta, na Partizanski cesti, bodo glasbeniki in proizvajalci fonogramov lahko uredili prijavo svojih del, uporabniki pa med drugim dobili vse informacije o prijavah prireditev in poslovnih prostorov, kjer uporabljajo glasbo.

Info točko IPF se nahaja v samem središču Maribora, v prostorih Založbe Obzorja, na Partizanski cesti 5, I. nadstropje. Svetovalci bodo na vprašanja odgovarjali vsak tretji četrtek v mesecu med 10. in 14. uro. Ta se pri glasbenikih najpogosteje nanašajo na glasbene sorodne pravice. Razložili vam bomo, kdo je avtor in kdo izvajalec ali proizvajalec fonograma, kakšne pravice vam pripadajo ter zakaj je smotrno, da ste člani IPF-a. Ponudili vam bomo obrazce za prijavo izvajalca oz. proizvajalca in obrazec za prijavo fonograma ter vam pomagali pri izpolnjevanju. Prav tako vam bomo v pomoč pri vseh drugih vprašanjih, povezanih z našim delom in zaščito vaših sorodnih pravic.

Info točka IPF Maribor

Partizanska cesta 5, 1. nadstropje (prostori Založbe Obzorja)

2000 Maribor


T: 01 527 29 32

E: info@ipf.si

 
Delovni čas:

Vsak 3. četrtek v mesecu, od 10.00 do 14.00
NOVO: Info točka IPF v Mariboru

Datum: 12. 01. 2016

IPF bo v Mariboru, drugem največjem slovenskem mestu, ki nosi dolgo in bogato zgodovino glasbenega ustvarjanja, odprl svojo informacijsko točko. Svetovalci vam bodo v pomoč vsak tretji četrtek v mesecu.

KJE: Info točko IPF najdete v prostorih Založbe Obzorja, na Partizanski cesti 5, I. nadstropje, v središču Maribora. Prvič vas pričakujejo že v četrtek, 21. januarja 2016, med 10. in 14. uro. 

KAJ: Upravičenci boste lahko dobili informacije in potrebne obrazce za ureditev članstva v IPF ter prijavili vaša dela. Za več informacij nas lahko predhodno pokličete na telefon 01 527 29 32.

Tudi uporabniki boste lahko dobili informacije, ki so potrebne za ureditev javne uporabe glasbe. Organizatorji prireditev boste lahko prijavili svoje prireditve, prav tako boste vse potrebno lahko uredili lastniki poslovnih prostorov, kjer se predvaja glasba.

Z našo prisotnostjo v Mariboru želimo prispevati k dvigu zavesti in k večjemu spoštovanju intelektualne lastnine glasbenikov.

V tem času bodo svetovalci na voljo tudi na telefonski številki 051 688 511. Pridite in nas obiščite v Mariboru!

Vaš IPF