Slovo velikana slovenske popevke Dušana Velkaverha

Datum: 02. 02. 2016

Slovenijo je včeraj pretresla vest o smrti enega najustvarjalnejših piscev besedil slovenske popularne glasbe Dušana Velkaverha. Njegova besedila so mnoge glasbene izvajalce popeljala po poti uspeha in priljubljenosti ter so postala del glasbene identitete Slovenije.

Dušan Velkaverh je do prihoda v Slovenijo v drugi polovici petdesetih let prejšnjega stoletja, kot otrok kapitana dolge plovbe in matere Angležinje, obredel že lep del sveta. Starša sta se pogovarjala v angleščini, zato je slovenski jezik osvojil šele s 13 leti, kar njegovo mojstrstvo besede dela še toliko bolj izjemno.

Kariero pisca besedil je začel s Slovensko popevko leta 1968. Veliko besedil je napisal pod psevdonim »Peter Arnold«, predvsem v prvih letih njegovega ustvarjanja. Znan je predvsem kot avtor besedil največjih slovenskih glasbenih uspešnic 70-ih in 80-ih let, kot so: Dan ljubezni, Silvestrski poljub, Moja dežela, Vsak je sam, Marie, ne piši pesmi več, Ljubljančanke, Najlepše pesmi, Zelene livade s teboj, Med iskrenimi ljudi, Mlade oči itn. Ustvaril je več kot 600 besedil, tako avtorskih kakor tudi prepesnitev svetovnih uspešnic.

Med drugim je bil vrsto let vodja glasbene produkcije RTV Slovenija (Big Band in Simfonični orkester RTV Slovenija). Bil je tudi vodja glasbene založbe Corona in član vodstva združenja SAZAS.

Tako, kot doslej, bodo generacije slovenskih glasbenih izvajalcev še naprej prepevale njegove pesmi.