Arhiv novic objavljenih v letu 2015




Strokovno srečanje ob 2. DNEVU SLOVENSKE GLASBE

Datum: 27. 05. 2015

Spoštovani kolegice in kolegi glasbeniki!

Približuje se 2. DAN SLOVENSKE GLASBE, ki je namenjen glasbenim izvajalcem, avtorjem, založbam in vsem, ki so na kakršne koli načine povezani z glasbo.

Aktualno stanje v glasbeni industriji, spremembe in priložnosti v zaščiti naših pravic, promocijski skladi so le nekatere od tematik, ki jih bomo spoznali skozi okrogle mize, debate in predavanja. Po koncu predavanj pa bomo po dobrem desetletju ponovno podelili strokovna glasbene nagrade. Zlato piščal bomo podelili v štirih kategorijah, in sicer za najboljšega izvajalca, skladbo, album in novinca.

Dogodek bo povezoval Boštjan Gorenc – Pižama.

Pričakujemo vas v petek, 29. maja 2015, ob 15. uri v Grand hotelu Union v Ljubljani.

 Hvala vsem, ki ste se že prijavili na dogodek, tisti, ki pa tega še niste storili, pa vas prosimo, da zaradi lažje organizacije dogodka to opravite čim prej. Prijave sprejemamo TUKAJ. Udeležba je za registrirane udeležence brezplačna, z njo vas čakata tudi brezplačno kosilo in parkirišče.

Program srečanja

  • 14:30 registracija, kava in rogljiček
  • 15:00 pozdravni nagovor
  • 15:10 – 15:30 uvodni referat
  • 15:30 – 16:30 okrogla miza: Zakon o avtorski in sorodnih pravicah
  • 16:30 – 16:50 odmor za kavo
  • 16:50 – 18:00 okrogla miza: Promocijski skladi
  • 18:00 – 19:30 večerja
  • 19:30 – 23:00 Dogodek: podelitev nagrad Zlata piščal in zabava

GLOSA – SKG, Sindikalna konferenca glasbenikov




MARAAYA – stavimo na vaju!

Datum: 20. 05. 2015

Ne zato, ker tako stavijo drugi, ampak zato, ker sta odlična!

Tukaj sta za nas in mi stojimo za vama! Navijamo za vaju, držimo pesti in se veselimo vajinega nastopa!




Piratstvo, plagiatorstvo in podobne metode ustvarjanja

Datum: 15. 05. 2015

Na četrti okrogli mizi STA s področja avtorske in sorodnih pravic, ki je potekala 12. maja v Maxi klubu so uvodoma spregovorili Florian Drücke, predsednik nemškega združenja glasbene industrije, Darjo Rot, predsednik Združenja fonogramske industrije Slovenije, Lenart Kučić, novinar in kolumnist ter profesor računalništva Milan Ojsteršek z Univerze v Mariboru.

Uvodne besede Floriana Drückeja so bile izjemno zanimive. Gost je izpostavil, da se celotna glasbena industrija v Nemčiji proti spletnemu piratstvu bori že od leta 2004. Če so se na začetku osredotočali na končne uporabnike, so postopoma vzpostavili t.i. sekundarno odgovornost ponudnikov za spletno gostovanje. Seveda imajo še vedno ogromno težav, predvsem zato, ker veliko ponudnikov za gostovanje datotek deluje v drugih država, predvsem vzhodnoevropskih. Še vedno je tudi odprtih veliko osnovnih vprašanj, trenutno pa teče več vzorčnih postopkov proti ponudnikom spletnih gostovanj in ponudnikom dostopa do interneta in vsi pričakujejo, da bodo ti postopki razjasnili situacijo znotraj trenutno veljavnega zakona in vzpostavili zanesljivo podlago za spremembo zakonodaje, ki bo morala biti bolj še bolj dorečena in nedvoumna. Zakonodaja je po njihovem prepričanju ključna, kot primer je sogovornik navedel situacijo, ko je zvezno sodišče določilo obveznost za ponudnike, ki uporabniku omogočajo deljenje datotek. Ko je tovrstni ponudnik obveščen o posamezni kršitvi, mora sprejeti ukrepe, da prepreči nadaljnje kršitve iste vsebine.

Spodbudno je, da se spletno piratstvo v Nemčiji občutno zmanjšuje. Skupni obseg kršitev je rekordno nizek. Sistem merjenja prodaje v glasbi Nielsen je pokazal, da je v zadnjem mesecu manj kot milijon Nemcev uporabljalo spletne strani z nelegalno glasbo, kar znaša 1,8 odstotka prebivalcev, ki aktivno uporabljajo splet.

Na vprašanje, ali razpolaga s podatkom, kolikšen je vsaj približen odstotek nadomestil, ki jih glasbeniki izgubljajo na račun spletnega piratstva, je gost priznal, da natančnega odgovora praktično ni mogoče dati, signifikanten pa je podatek, da je nemški glasbeni trg v zadnjem desetletju upadel za 40 odstotkov in je šele nedavno začel rasti. Jasno pa je, da glasbe ne poslušamo manj!




Poglej, poglej – IPF ima prenovljeno spletno stran! Ja, in pogledaš jo lahko tudi na tablici ali mobilnem telefonu

Datum: 08. 05. 2015

Ste bili zadnje čase kaj na naši spletni strani? Tam je vedno kar nekaj novic – najnovejša je, da ima spletna stran nov, svež, bolj informativen VIDEZ.

Če »obleka naredi človeka«, potem spletna stran pove skoraj vse o lastniku! S prenovljeno spletno stranjo smo se na oblekli po najnovejši modi, še bolj pomembno pa je, da smo na stran postavili informacije tudi na enostavnejši in prijaznejši način ne samo za ogled prek računalniškega ekrana, ampak tudi njunih mlajših, zelo popularnih bratov: tabličnega ekrana in ekrana mobilnega telefona. Tako imenovane mobilne spletne strani so oblikovno in funkcijsko zelo podobne običajnim, razlikujejo se samo v tem, da je na njih podajanje informacij manj zgoščeno in je prilagojeno velikosti zaslona naprave. Ker se število obiskovalcev preko mobilnih telefonov povečuje, je to seveda zelo smiseln prikaz, ki vam bo omogočil kakovostno spremljanje dogajanja na strani v vsaki situaciji. Vse seveda zato, ker želimo vzpostaviti še bolj kakovostno in pogosto komunikacijo z vami!

Radi bi bili tarča vaših pogledov in vsakodnevnih obiskov! Hvala za vse pretekle in vse prihodnje obiske, dobrodošli pa so tudi komentarji in predlogi za izboljšave.

Dobrodošli na https://www.ipf.si/!




Okrogla miza s področja avtorske in sorodnih pravic z naslovom "Piratstvo, plagiatorstvo in podobne metode ustvarjanja".

Datum: 08. 05. 2015

Slovenska tiskovna agencija (STA) Vas vabi na četrto v seriji okroglih miz s področja avtorske in sorodnih pravic z naslovom "Piratstvo, plagiatorstvo in podobne metode ustvarjanja".

 

V pogovoru bodo sodelovali:

  • Darjo Rot, predsednik Združenja fonogramske industrije Slovenije,
  • Lenart Kučić, novinar in kolumnist,
  • Florian Drücker, direktor Bundesverband Musikindustrie in
  • dr. Milan Ojsteršek, profesor računalništva na Univerzi v Mariboru.

 

Dogodek bo v torek, 12. maj 2015, ob 14. uri v ljubljanskem Maxiju, Trg republike 1 (1. nadstropje), v Maxi klubskem salonu.

Vljudno vabljeni!