2021Vabljeni na podelitev glasbenih nagrad Zlata piščal 2021

Datum: 19. 05. 2021

Letos bomo že sedmo leto zapored podelili edine slovenske glasbene nagrade Zlata piščal. Med skoraj 2000 predlogi je strokovna akademija, sestavljena iz strokovnjakov, ki prihajajo iz različnih strok, povezanih z glasbo, v petih kategorijah izbrala tiste nominirance in nagrajence, ki so v preteklem ustvarjalnem letu izstopali s svojimi glasbenimi presežki.

 

Podelitev glasbenih nagrad Zlata piščal 2021 se bo odvila v četrtek, 20. maja, 2021 ob 20:00 uri na spletni strani www.zlatapiscal.si in Youtube kanalu Zlate piščali.

 

Nominiranci za glasbene nagrade zlata piščal 2021 so:

 

Album leta

ENKRATNA, NEPONOVLJIVA - OKUSTIČNI & JADRANKA JURAS

PRISMOJENI? - PRISMOJENI PROFESORJI BLUESA

IZ MOJE SOBE - ŽAN SERČIČ 

BEAUTIFUL DISASTERS - AKA NEOMI

ČAS JE - ANDRAŽ HRIBAR

 

Izvajalec leta*

ALO!STARI

ŽAN SERČIČ

BATISTA CADILLAC

NINA PUŠLAR

LUKA BASI

JOKER OUT

*Več kandidatov je prejelo isto število glasov.

 

Skladba leta

PRISMOJENI? - PRISMOJENI PROFESORJI BLUESA

ČUDEŽI - ŽAN SERČIČ

NE NAREDI MI TEGA - DAN D

A VIDŠ KAR VIDM - EKVORNA

KJE SO ROŽE - 2B

 

Novinec leta

WCKD NATION

ALO!STARI

VAZZ

BATISTA CADILLAC

STELLA

 

Življenjsko delo

Nagrajenec za nagrado življenjsko delo bo razkrit na podelitvi.

 

Več informacij: Društvo Zlata piščal, w: zlatapiscal.si,  e: info@zlatapiscal.si

Foto: lanskoletni dobitnik Zlate piščali za življenjsko delo 
Posnetek dogodka: okrogla miza o vlogi kolektivnih organizacij

Datum: 22. 03. 2021

Na pogovoru, ki so ga 17. marca pripravili Evropsko združenje avdiovizualnih avtorjev (SAA), Združenje evropskih organizacij izvajalcev (AEPO-ARTIS) in skupina prijateljstva z ustvarjalci, ki deluje v okviru Evropskega parlamenta, so sodelovali nemški scenarist Jochen Greve, španski glasbenik Nacho Garcia Vega, izvršna direktorica SAA Cecile Despringre, članica upravnega odbora švicarske kolektivne organizacije Swissperform in članica upravnega odbora AEPO-ARTIS Yolanda Schweri ter trije člani skupine za prijateljstvo iz Evropskega parlamenta: grški evropski poslanec in igralec Alexisa Georgoulisa, nemški evropski poslanec Niklasa Nienassa (Alliance 90/The Greens) in avstrijski evropski poslanec Hannesa Heideja (S&D).

Član organov upravljanja SAA in AEPO-ARTIS ter direktor AIPA Gregor Štibernik, ki je vodil okroglo mizo, je poudaril, da se je kolektivno upravljanje avtorskih pravic na avdiovizualnih delih tudi v digitalnem okolju izkazalo kot najboljša rešitev za avdiovizualne ustvarjalce. Kolektivne organizacije namreč ustvarjalcem veliko lažje zagotovijo pravice in nadomestila, kot si jih lahko sam izbori posamezni ustvarjalec.

Posnetek okrogle mize si lahko ogledate tukaj.
Sindikati in združenja pozvali k reševanju glasbene industrije

Datum: 11. 03. 2021

Na vlado, ministre, državne sekretarje, vodje poslanskih skupin in druge odločevalce je bil naslovljen poziv k reševanju glasbene industrije na področju avtorskih pravic.

Kmalu bo minilo leto dni, odkar je  bilo zaradi ukrepov Vlade Republike Slovenije za preprečevanje okužb s SARS-Cov-2 poslovnim subjektom, ki opravljajo določene dejavnosti, prvič omejeno njihovo poslovanje. Po prvi odpravi ukrepov pozno spomladi 2020 so se zaradi ponovnega širjenja okužb ukrepi Vlade RS za zajezitev širjenja okužb v sredini meseca oktobra 2020 ponovno uveljavili in še danes v mnogih dejavnostih veljajo.

Predlog, ki so ga pripravili Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Sindikat kulture in narave Slovenije - Glosa in Zveza sindikatov vseh glasbenikov Slovenije ter Gospodarsko interesno združenje za zaščito interesov glasbenih založnikov, Združenje fonogramske industrije Slovenije in IPF, k.o. je, da bi deveti protikoronski paket vseboval začasni ukrep, po katerem bi zagotovili sredstva za izpad prihodkov kolektivnih organizacij.

Kot predlagajo, bi kolektivnim organizacijam, ki upravljajo z avtorsko in sorodnimi pravicami v Sloveniji, iz proračuna zagotovili sredstva, s katerimi bi pokrili razliko, ki je nastala med letoma 2019 in 2020 pri nadomestilih za javno predvajanje fonogramov. S tem bi vsaj nekoliko omilili stisko slovenske glasbene industrije.

Ker so bile zaradi ukrepov za preprečevanje okužb dejavnosti zaustavljene, poslovni subjekti, kot so fitnes centri, frizerski saloni, gostinski obrati, določene trgovine, hoteli, kopališča, diskoteke in plesne šole pa so delovali omejeno, so škodo utrpeli tudi imetniki avtorskih pravic, v tem primeru izvajalci in proizvajalci fonogramov. Pri teh subjektih se namreč fonogrami ne predvajajo, kolektivna organizacija IPF pa jim ne more zaračunati uporabe glasbe.

Lani so prihodki od javnega predvajanja glasbe v teh dejavnostih upadli za več kot milijon evrov, in sicer v primeru uporabe fonogramov pri poslovni dejavnosti za nekaj več kot 700.000 evrov glede na leto 2019, v primeru enkratne uporabe fonogramov na dogodkih in prireditvah pa za dobrih 300.000 evrov, piše v pozivu. Zaradi tega bo izvajalcem in proizvajalcem fonogramov v letošnjem letu razdeljenih dober milijonov evrov sredstev manj kot v preteklem letu. To bo pomenilo dodatni padec prihodkov za imetnike pravic oziroma ustvarjalce, ki so že tako prizadeti, ker ne morejo izvajati svoje primarne dejavnosti - koncertov, še piše v pozivu.
Poziv k pravočasni prijavi fonogramov – rok za oddajo je 31. marec 2021!

Datum: 19. 01. 2021

Spoštovane izvajalke in izvajalci, spoštovani imetniki sorodnih pravic na fonogramih

 

Mnogi med vami so kljub težkim in nepredvidljivim časom našli navdih za ustvarjanje in izdajanje novih glasbenih zgodb, ki so med nas, kljub onemogočenemu druženju, prinesle sveža občutenja in doživetja.

 

 

Tudi letos vas vabimo, da pravočasno prijavite fonograme pri katerih nastanku ste sodelovali, oziroma ste imetnik pravic.

 

Prijave fonogramov, ki bodo na IPF, k.o. prispele do 31. marca 2021, bomo zagotovo zajeli v obdelavo in upoštevali pri redni delitvi za leto 2020.

Posebej bi vas radi opozorili, da bo letos izvedena tudi končna delitev nadomestil za fonograme uporabljene v letu 2015. Zato preverite ali so vsi fonogrami, ki so nastali v preteklih letih, prijavljeni pri IPF, k.o..

 

Portal ADMISS vam omogoča tako vpogled v podatke o predvajanih fonogramih, ki na IPF, k.o. še niso prijavljeni, kakor tudi e-prijavo fonogramov.

V Admiss-u, s klikom na razdelek 'Kaj se rola', lahko spremljate podatke o predvajanjih vaših skladb na posameznih radijih za izbrana časovna obdobja.

 

Morebitne težave, pripombe ali predloge nam lahko sporočite na elektronski naslov: upravicenci@ipf.si.

Za pomoč pa se na nas lahko obrnete tudi po telefonu, na številko 01 527 29 32.

 

Zahvaljujemo se vam za zaupanje in sodelovanje in vam želimo vse dobro!

Vaš IPF, k.o.