Arhiv novic objavljenih v letu 2016




Predstavitev knjige ZALOŽBE - Raje izdajte ploščo kot prijatelja (zbornik)

Datum: 17. 03. 2016

Spoštovani, obveščamo vas o predstavitvi knjige iz zbirke Frontier: ZALOŽBE - Raje izdajte ploščo kot prijatelja (zbornik). Predstavitev knjige bo danes potekala v okvirju festivala TRESK#7 (četrtek, 17. marca 2016), ob 18.00, Kino Šiška, Trg prekomorskih brigad 3, Ljubljana. S protagonistoma knjižne izdaje, Dušanom Hedlom in Matejem Krajncem, se bo na sejmišču festivala TRESK v Kinu Šiška pogovarjal Anže Zorman.

 

Iz vsebine:

Dodatek namesto predgovora

Dušan Hedl – Založbe so koristne

Žiga Valetič – Osrednji tok

Matej Krajnc – Ko kantavtor na rajžo gre

Uroš Smasek – Pregled slovenskih glasbenih založb – raziskava

 

Bržčas je cilj vsakega resnega ustvarjalca, da na neki točki ustvarjanja pošlje svoje delo tudi med poslušalce. To se je zgodilo tudi meni, čeprav sem čakal kar nekaj časa; za uradni začetek svojega glasbenega udejstvovanja štejem leto 1992, ko je bila v Celju med mladimi bendi kar pestra scena samostojnih ustvarjalcev, torej kantavtorjev, ki bi uglasbljevali poezijo, pa ni bilo kaj dosti, vsaj takih ne, ki bi aktivno snemali in nastopali. Govorim seveda o mlajših ustvarjalcih, takrat smo bili gimnazijci, scena pa je bila nekolikanj drugačna kot dandanes. Karkoli in kdorkoli si že bil, ti v glasbi ni moglo resno uspeti, če nisi imel zaledja založbe. Ta je ponavadi krila snemanja pesmi v profesionalnih studiih, izdajo nosilca zvoka in poskrbela tudi za promocijo.

Potem so leta minevala, in s hitrim napredovanjem interneta, se je zgodba obrnila: založbe niso bile več ključne, ljudje so lahko svoje stvari snemali doma in izdajali plošče brez založb. Promocija … hm, ta je postala odvisna od vsakega posameznika. Dejstvo pa je, da se vsaj pri nas, zadeva na tem področju ni kaj bistveno spremenila; če dandanes hočeš, da te sploh kaj vrtijo, je dobro, da imaš na svoji pesmi ime založbe, na tak način te v poplavi raznoraznih glasbenih del uredniki sploh opazijo.

Priznam, da sem po svoje staromoden: že od najmanjših nog zbiram plošče in vedno se mi je tisto ime na vrhu ali na dnu, ki je pričevalo o “domovanju” avtorja/izvajalca/poustvarjalca, ki sem ga poslušal, zdelo nekakšen sestavni del zgodbe. Navkljub internetnim časom in prevladi mp3-ja, mi klasični model še vedno ostaja privlačen: podpišeš pogodbo z založbo, ta ti pokrije snemanje in izdajo plošče, poskrbi za promocijo, ti pa opraviš svoj del obveznosti. V časih, ko glasbo redkokdo kupuje, in ko se poslušajo v glavnem refreni, je tako razmišljanje seveda nekoliko naivno, tudi s stališča, da je zgoraj opisani klasični model seveda idealističen: kritje stroškov, izdaja in promocija da, a vendar: kaj mora izvajalec ali avtor za to zastaviti? Založba vseh teh stroškov ne podari, ampak si ponavadi vzame svoj delež, ponavadi od prodaje, avtor/izvajalec pa živi od koncertov (če jih ima). Pa vendar …

—Matej Krajnc, odlomek iz prispevka »Ko kantavtor na rajžo gre«

Knjiga je na voljo v spletni knjigarni Buča, in v boljših slovenskih knjigarnah.




Prijavite prireditve ali glasbo v lokalu na Info točki IPF Maribor

Datum: 16. 03. 2016

IPF vsak tretji četrtek v mesecu odpre priložnostno Info točko v Mariboru in tam bomo tudi JUTRI. Tako lahko tudi na tej lokaciji uporabniki dobite vse informacije o prijavah uporabe glasbe na prireditvah in v poslovnih prostorih. Če ste upravičenec, lahko uredite vse, povezano s prijavo vaših glasbenih del.

Glasba v lokalih in na prireditvah

Glasba je sestavni del poslovnega okolja in veliko naših uporabnikov prihaja s štajerskega in prekmurskega konca Slovenije. Če glasbo javno predvajate v poslovnih prostorih ali organizirate prireditve, kjer se predvajajo posnete izvedbe, lahko zdaj v Mariboru uredite vse potrebno za legalno uporabo glasbe. Podrobnosti najdete tudi na: https://www.ipf.si/uporabljate-glasbo/faq-pogosto-zastavljena-vprasanja/.

Člani, prijavite svojo glasbo

Izteka se rok za prijavo fonogramov – 31. marec. Do tega datuma prijavite svoje posnetke glasbenih del, nastalih leta 2015, ali še starejše. Le tako jih bomo lahko zajeli v obračun za leto 2015 in končni poračun za leto 2010. Prav tako lahko prijavite nova glasbena dela in uredite svoje osebne podatke.

IPF v centru Maribora

Info točko IPF najdete v prostorih Založbe Obzorja, na Partizanski cesti 5, I. nadstropje, v središču Maribora. Svetovalci so za vaša vprašanja na voljo vsak tretji četrtek v mesecu, med 10. in 14. uro.




NE POZABITE: Izpolnite anketo in prijavite svoje skladbe

Datum: 09. 03. 2016

Anketa čaka na vaše odgovore

V IPF-u vaše mnenje šteje, zato smo pripravili ANKETO o našem delu in vašem zadovoljstvu. Ste jo že izpolnili?

Ne pozabite, s svojim mnenjem in oceno lahko pomembno prispevate k izboljšanju naših delovnih procesov: https://www.ipf.si/ipf/ankete/. Anketa je anonimna.


Prijavite skladbe – rok: 31. marec

Da vam lahko obračunamo in izplačamo pripadajoča nadomestila, potrebujemo čim bolj celovite prijave vaših del. Ste prepričani, da ste že prijavili svoje posnetke glasbenih del iz leta 2015 ali še celo starejše? Rok za prijavo fonogramov je do 31. marca in le pravočasno prijavljene bomo lahko zajeli v obračun za leto 2015 in končni poračun za leto 2010.

Obrazci za prijavo: https://ipf.si/ustvarjate-glasbo/ali-imate-prijavljena-vsa-svoja-dela/, Prevrite, ali so vaša dela med neprijavljenimi: https://ipf.si/ustvarjate-glasbo/ali-imate-prijavljena-vsa-svoja-dela/neprijavljene-izvedbe/.


Podaljšanje roka: oblikovanje Pravilnika o delitvi nadomestil izvajalcev

Na zadnji skupščini glasbenih izvajalcev IPF je bila ena od točk sprememba Pravilnika o delitvi nadomestil izvajalcev. Prav ta temeljni dokument za delitev zbranih sredstev je ključna podlaga našemu delovanju in delitvi sredstev, ki jih zberemo. Nekateri naši člani so že na skupščini podali različne poglede in predloge, želimo pa pridobiti čim širše mnenje vseh članov. V delovno skupino se lahko prijavite in aktivno sodelujete ali predloge oddate v pisni obliki: info@ipf.si, s pripisom: Spremembe PODN.
ROK za prijavo in posredovanje predlogov je podaljšan do 11. marca.




Sprememba radijskih kvot večja priložnost za uveljavljene in nove slovenske glasbene izvajalce

Datum: 02. 03. 2016

IPF pozdravlja sprejete spremembe Zakona o medijih o kvotah predvajane slovenske glasbe na radijskih postajah. Za nas, kot kolektivno organizacijo, ki ščiti ves svetovni repertoar, predvsem pa slovenske glasbene izvajalce, je pomembno, da bodo prav ti dobili več možnosti za predstavitev skladb v bolj poslušanih radijskih terminih ter da se na sistemski ravni ustvarja mehanizem za podporo novi glasbeni produkciji fonogramov in domačim izvajalcem. Pomembno je, da se je predlagatelj sprememb pri podlagi za sprejete spremembe opiral tudi na lestvico in analize IPF-a, ki meri uporabo fonogramov in tudi predvajanje slovenske glasbe na radijskih postajah.

Več priložnosti za slovenske glasbenike
Po včerajšnjem sprejetju sprememb Zakona o medijih v Državnem zboru Republike Slovenije smo v IPF-u zadovoljni, saj sprememba medijske zakonodaje prinaša več prostora za slovenske glasbene izvajalce v dnevnem času na radijskih programih. Vsi akterji v glasbeni industriji lahko z različnimi mehanizmi vzpostavimo dobro podporno okolje, v katerem bo nastajala kakovostna domača produkcija. Kvote so le eden od mehanizmov za spodbujanje glasbenega ustvarjanja. Želimo si, da bodo prinesle več glasbenih dogodkov za slovenske izvajalce in večjo prepoznavnost pri publiki, kar še posebej velja za mlajše glasbenike, ki se prebijajo na sceno.

Predlagali smo še druge spremembe
Kvote niso edina stvar znotraj predmetnega zakona, ki je vredna podpore. Predlagali smo nekatere spremembe, ki celostno urejajo področje medijev, koncentracije medijskega prostora ter pogoje in način delovanja medijev v razmerju s kolektivnimi organizacijami, predvsem na področju poročanja o uporabi vsebin in plačevanju nadomestil za tovrstno uporabo. Nedopustno je, da imetniki pravic ne prejmejo ustreznega plačila za uporabo svojih del, ki jih uveljavljajo in ščitijo kolektivne organizacije, predvsem zaradi pomanjkanja zakonskih rešitev. Pogovori se tako morajo nadaljevati z namenom doseganja željenih rezultatov in ciljev, predvsem pa s ciljem zaščite glasbenih ustvarjalcev in domače glasbene ustvarjalnosti.

IPF ima merodajne podatke o glasbi
V času javne debate o spremembah zakona je bil zelo pogosto uporabljen podatek IPF-a, ki smo ga posredovali v lanskem letu. Ob razglasitvi največkrat predvajane skladbe na radijskih programih smo pripravili posebno lestvico predvajane slovenske glasbe na radijskih postajah med 6.00 in 20.00 uro, ki si jo lahko ogledate na povezavi https://www.ipf.si/media/1173/top_rp_2014.pdf, podatki po mesecih za celotno leto 2015 pa so objavljeni na povezavi https://www.ipf.si/ustvarjate-glasbo/lestvice/slovenska-glasba-predvajana-med-6-in-22-uro-na-radijskih-programih/. Takšne lestvice oziroma analize so pomemben instrument pri ugotavljanju dejanskega stanja v panogi, z njimi pa IPF uresničuje tudi svoje poslanstvo podpore slovenskim glasbenim izvajalcem.




Vaše mnenje je pomembno – delite ga z nami v IPF anketi!

Datum: 01. 03. 2016

IPF neprenehoma izboljšuje svoje delovne procese, za naš nadaljnji razvoj pa je zelo pomembno vaše zadovoljstvo z našim delom. Pripravili smo ANKETO, s katero želimo še izboljšati sodelovanje z vami in se približati vašim pričakovanjem. Vljudno vas prosimo, da na vprašanja odgovorite in nam pomagate, da v letu 2016 še utrdimo in izboljšamo naše sodelovanje. Anketa vam bo vzela le nekaj minut.

Anketa je anonimna in se nahaja na povezavi https://www.ipf.si/ipf/ankete/.

 

Sodelujte v delovni skupini za pripravo predlogov sprememb Pravilnika o delitvi nadomestil izvajalcev

Način delitve nadomestil izvajalcem v IPF-u določa Pravilnik o delitvi nadomestil izvajalcem, ki je osnova za vse obračune in izplačila. Na zadnji seji skupščine izvajalcev je bilo obravnavanih kar nekaj pobud za spremembe pravilnika in za oblikovanje delovne skupine.

Želimo pridobiti čim širše mnenje vseh članov, zato se lahko prijavite v delovno skupino in aktivno sodelujete ali pa predloge oddate v pisni obliki na elektronski naslov info@ipf.si z navedbo zadeve »Spremembe PODN«. ROK za prijavo in posredovanje predlogov je 4. marec.