Arhiv novic objavljenih v letu 2015




Terminski načrt dela reparticije za leto 2015

Datum: 12. 03. 2015

Svet zavoda IPF je potrdil terminski načrt dela oddelka reparticije za leto 2015. Za upravičence sta posebej pomembna dva datuma, in sicer:

  • rok za prijavo posnetih izvedb - 31. marec 2015 in
  • datum izplačila nadomestil, ki je predviden v prvi polovici julija 2015.

Obvestila o izplačilih bodo poslana predvidoma do konca junija 2015.

Ob tem velja opozoriti, da je pomembno, da prijavite nove skladbe in dopolnite obstoječe podatke, zato vas vabimo, da pregledate svoje delo v preteklem letu. S pomočjo Admissa čim prej preverite svoje prijave oziroma prijavite nove skladbe. Za to lahko uporabite tudi obrazce, ki so na voljo na naši spletni strani. Ažurni in natančni podatki so namreč ključni za celovito in pravilno obračunavanje nadomestil ter učinkovito obveščanje.

Preverite tudi osebne podatke

Ste se preselili ali zamenjali banko? Prosimo vas, da nam sporočite morebitne spremembe podatkov, ki so pomembni za izplačila (številke osebnih računov, spremembe rezidentstva …). Spremembe pošljite na upravicenci@ipf.si ali na naslov IPF, Šmartinska 152, 1000 Ljubljana.




Posvet: delovanje kolektivnih organizacij, ki upravljajo z avtorsko in sorodnimi pravicami

Datum: 11. 03. 2015

V torek, 17. marca 2015 ob 10. uri bo v dvorani Državnega sveta, Šubičeva 4 v Ljubljani, posvet z naslovom »Delovanje kolektivnih organizacij, ki upravljajo z avtorskimi pravicami«.

Posvet sklicuje Mitja Brvar, predsednik Državnega sveta, ki bo imel tudi pozdravni nagovor. Pozdravni nagovor bo imela tudi mag. Julija Bizjak Mlakar, ministrica za kulturo.

V nadaljevanju bodo s prispevki sodelovali priznani strokovnjaki in strokovnjakinje s tega področja, predvsem pa tudi predstavniki kolektivnih organizacij in posameznih združenj. Glede na to, da se velik del osnutka predloga Zakona o avtorski in sorodnih pravicah nanaša prav na delovanje in upravljanje kolektivnih organizacij, predvsem pa nadzor nad njihovim delovanjem, bo posvet predstavil različne poglede in pričakovanja in torej prispeval k oblikovanju zakonskega predloga. Kakšna je vloga države pri nadzoru kolektivnih organizacij, predvsem pa, kje ji bomo postavili meje?

Vabljeni na posvet, kjer boste lahko povedali svoje mnenje in prisluhnili mnenjem drugih. Svojo udeležbo na posvetu potrdite do ponedeljka, 16.3.2015, na telefon 01 478 9799 (Tjaša Kren) ali po e-pošti tjasa.krenn@ds-rs.si in pri tem navedete svoje ime, priimek in naslov stalnega bivališča (zaradi olajšanja registracije v recepciji parlamenta).




Vabilo na okroglo mizo (novela Zakona o avtorski in sorodnih pravicah)

Datum: 03. 03. 2015

Slovenska tiskovna agencija (STA) v okviru tradicionalnega Maxi kluba vabi na razpravo o novostih, ki jih prinaša novela Zakona o avtorski in sorodnih pravicah.

Okrogla miza bo v petek, 6. marca 2015, ob 10. uri v Ljubljanskem Maxiju, Trg republike, 1. nadstropje,  v Maxi klubskem salonu, na njej pa bodo sodelovali:

  • Vesna Stanković Juričić, direktorica Urada RS za intelektualno lastnino
  • Gorazd Trpin, predstavnik Inštituta za upravno pravo
  • Gregor Štibernik, član upravnega odbora mednarodnega združenja izvajalcev SCAPR
  • Nikola Sekulović, predstavnik upravičencev

Tema je izjemno aktualna in zagotovo zanimiva tudi za vas, zato  VABLJENI!




V poslušanje: Klasika Slovenia: Skladbe za orkester, 1. del

Datum: 02. 03. 2015

Izšla je dvojna kompilacijska zgoščenka Klasika Slovenia: Skladbe za orkester, 1. Del. Zgoščenko sta izdala Slovenski glasbenoinformacijski center - SIGIC in RTV Slovenija, ZKP - Založba kakovostnih programov in je prva v ambicioznem načrtu predstavitve ključnih del slovenske umetniške oziroma klasične glasbe. Tokratna izdaja prinaša cvetober izpod skladateljskih peres »klasikov« slovenske orkestrske glasbe 20. stoletja.

Izbor skladb je opravila strokovna komisija priznanih poznavalcev s področja slovenske klasične oziroma orkestrske glasbe, v vlogi solistov pa sta nastopila violinist Igor Ozim in Slovenski godalni kvartet. Poglobljeni in informativni spremljajoči esej h kompilaciji je prispeval dr. Gregor Pompe, predavatelj na Oddelku za muzikologijo Filozofske fakultete v Ljubljani.

O odličnosti glasbe na pričujoči zgoščenki je muzikolog dr. Aleš Nagode, eden od članov izbirne komisije, v uvodniku h kompilaciji povedal, da je »njeno merilo približevanje presežnemu, njen cilj je v neznanem, ne v znanem, v oddaljenosti, ne dosegljivosti, v skrajnem naporu, ne v udobnosti. Njen namen ni hitro in brez truda zadovoljiti človekovo vrojeno težnjo po glasbenem izrazu, ampak izzivati človeški um, da vedno znova in na novo konceptualizira doživljanje svojega notranjega in zunanjega sveta v zvočnih podobah.«

Vabljeni k poslušanju!




Soba z razgledom ali PIANOROOM

Datum: 02. 03. 2015

Vrhunsko odigrati klavirsko skladbo in dobiti vrhunski posnetek odigrane klavirske skladbe do nedavnega ni bilo nujno neposredno povezano. Odkar je Slovenija bogatejša za imenitno sobo z razgledom, v kateri je seveda imeniten klavir in vrhunska snemalna tehnika, lahko ta dva pojma združimo. PianoRoom je namreč prostor, ki to naredi enostavno in mogoče.

»Celo življenje prijateljujem z glasbo in z glasbeniki. Navdušujem se nad številnimi glasbenimi zvrstmi in občudujem nadarjenost, ustvarjalnost, pa tudi disciplino in garaško vztrajnost glasbenikov, da dosežejo lahkotnost in lepoto s katerima nas očarajo. Sam sem mojstrstvo in uspeh dosegel v nekem drugem poklicu, kar mi je omogočilo, da sem lahko podprl glasbeni potencial svoje hčere ali povedano iskreno, našel dovolj dober razlog, da sem zgradil PianoRoom in vanj postavil Grand Piano. Ni trajalo dolgo, da sem prišel na idejo, da bi vrata odprl še njenim glasbenim vrstnikom, nato pa vsem, ki potrebujejo dober klavirski posnetek. Snemalna izkušnja je, tako kot koncertna, zelo pomembna pri razvoju mladega pianista, praviloma pa jo je težje pridobiti. Odličen klavir, primeren prostor, vrhunski mikrofoni in tehnika se zdijo pogosto zelo 'oddaljeni' tako organizacijsko kot cenovno.«, je povedal pobudnik ideje o PianoRoomu, Mitja Petrovič.

PianoRoom je prostor, v katerem lahko glasbeniki v sproščenosti domačega ozračja ustvarijo rezultat vrhunskega studijskega okolja, je prostor za pianiste, ki želijo ustvariti odličen zvočni posnetek, prostor za komponiste in producente, pa tudi prostor za soliste, ki želijo posneti skladbo ob spremljavi klavirja. Predvsem pa je prostor s posluhom za mlade, klasične, jazzovske in avtorske pianiste. Več podatkov o tej izjemni ideji in odlični izvedbi lahko najdete na spletni strani www.pianoroom.si.