Arhiv novic objavljenih v letu 2011
Dinamičen seznam 500 največkrat predvajanih

Datum: 01. 09. 2011

V Zavodu IPF smo že objavili 100 največkrat predvajanih skladb v prvi polovici tega leta, zdaj pa vam predstavljamo še razširjeni seznam kar 500 največkrat predvajanih domačih skladb. Nov modul, s katerim želimo izboljšati preglednost, prinaša možnost razvrščanja po več kriterijih.

Tako lahko preverite, kdo so najbolj predvajani glasbeniki nasploh, kdo izmedproizvajalcev fonogramov ima največ uspešnic in kdo so tisti, ki kljub častitljivim letom s svojimi uspešnicami še vedno vztrajajo med najbolj predvajanimi skladbami.

Seznam se praviloma osvežuje mesečno, tokratna lestvica je pripravljena na podlagi podatkov, ki so bili obdelani do 30. avgusta 2011 in tako vključuje tudi že nekatere sporede predvajanih del za mesec julij. Podatki so na voljo na strani statistika.
Zavod IPF objavil lestvico 100 največkrat predvajanih skladb na radijskih postajah v prvi polovici leta 2011

Datum: 25. 08. 2011

Zavod IPF je 24. avgusta 2011 prvič objavil rezultate polletnega predvajanja skladb na radijskih postajah. V primerjavi z lanskim letom so slovenski glasbeni izvajalci močno povečali svojo prisotnost v radijskih etrih in tako zavzemajo prva štiri mesta med najbolj predvajanimi skladbami, med prvo dvajseterico pa jih je skupaj kar šest. Najbolj predvajana skladba nasploh je Poljubljena skupine Tabu, najbolj predvajana tuja skladba pa je Fuckin Perfect pevke Pink. Med prvo dvajseterico so se od slovenskih izvajalcev znašli še Kataya, Bilbi, April, Jan Plestenjak in Neisha.

Zavod IPF, kolektivna organizacija za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov, je po spomladanski odmevni razglasitvi 100 najbolj predvajanih skladb v letu 2010 zdaj prvič predstavila polletne rezultate predvajanja skladb za tekoče leto 2011. »Veseli nas, da so slovenski izvajalci na prvih mestih in da jih je kar šest med prvimi dvajsetimi, kar je pomemben pokazatelj moči in perspektivnosti domače glasbene scene,« pojasnjuje Boštjan Dermol, predsednik Sveta Zavoda IPF in predsednik Skupščine izvajalcev Zavoda IPF. V prvi polovici leta je bila najbolj predvajana skladba sploh Poljubljena skupine Tabu, sledi ji To je moj dan pevke Kataye, tretja je Bilbi s Hvala za vijolice, četrta pa April z Ladadidej. Šele na petem mestu lestvice je prva tuja skladba - Fuckin Perfect pevke Pink.

Do dvajsetega mesta sledita še dve slovenski skladbi; na 12. Tiste lepe dni Neishe in na 14. mestu Punca Jana Plestenjaka. Na 23. mestu najdemo letošnjo slovensko evrovizijsko predstavnico Majo Keuc z Vanilijo, na 24. pa lani najbolj predvajano slovensko glasbenico Nino Pušlar z Bilo lepo bi. »Priljubljenost slovenske produkcije v prvi polovici leta nedvomno dokazuje, da so slovenski glasbeni izvajalci sposobni ustvarjati kakovostno in hkrati poslušljivo glasbo, ki je priljubljena pri poslušalcih,« letošnji pomemben glasbeni trend pojasnjuje predsednik Skupščine proizvajalcev fonogramov Zavoda IPF Boštjan Menart.

Tokratna lestvica prinaša tudi nekaj sprememb v metodologiji. V analizo je bilo zajetih 55 radijskih programov, med njimi so se na novo v raziskavo vključili tudi Radio 1, Radio Antena in Radio Belvi. »Zaradi nadgradenj našega informacijskega sistema lahko vsak trenutek vsak glasbeni izvajalec preveri, kako pogosto in kje se vrti njegova skladba. In prav zaradi napredne analitike smo lahko prvič pripravili tudi polletni pregled najbolj predvajanih skladb,« pojasnjuje direktor Zavoda IPF Gregor Štibernik in dodaja, da bodo podatke o predvajanju na spletni strani osveževali enkrat na mesec. To jim omogoča sistem Admiss, ki je plod lastnega razvoja in preko katerega imajo člani Zavoda IPF nenehen dostop do podatkov o predvajanju svojih skladb. »Prav zaradi našega transparentnega in ažurnega sistema smo svojim članom kot prva kolektivna organizacija pri nas že v celoti izplačali nadomestila za uporabo njihovih del v lanskem letu,« zaključuje Štibernik.

Zavod IPF je neprofitna organizacija, ki so jo ustanovili slovenski izvajalci glasbe in proizvajalci fonogramov za kolektivno varovanje in uveljavljanje sorodnih glasbenih pravic, kot jih določa Zakon o avtorski in sorodnih pravicah. Aktivno so vpeti v delovanje mednarodnih krovnih organizacij AEPO ARTIS, SCAPR, IPDA, AIPPI, WIPO ter IFPI, kjer sooblikujejo mednarodne trende, posredujejo in pridobivajo primere dobre prakse ter svojim upravičencem omogočajo neposreden dostop do brezmejnega polja mednarodnih interakcij.

Celotno lestvic 100 največkrat predvajanih si lahko ogledate tukaj.
Slovenska glasba v prvi polovici leta močno prehitela tujo konkurenco

Datum: 24. 08. 2011

Zavod IPF je danes prvič objavil rezultate polletnega predvajanja skladb na radijskih postajah. V primerjavi z lanskim letom so slovenski glasbeni izvajalci močno povečali svojo prisotnost v radijskih etrih in tako zavzemajo prva štiri mesta med najbolj predvajanimi skladbami, med prvo dvajseterico pa jih je skupaj kar šest.

Lestvico si lahko ogledate tukaj.
Časopis EHO tudi na spletu

Datum: 19. 08. 2011

V teh dneh ste člani Zavoda IPF v svoje nabiralnike dobili prvo številko našega časopisa EHO. Z njim vas želimo še podrobneje obveščati o našem delu, načrtih, nalogah ter novostih na področju varovanja sorodnih pravic. Časopis EHO pa vas čaka tudi na naši spletni strani v posebnem zavihku.

Prijetno branje.

Uredniški odbor EHO
Preberite Letno poročilo in Poslovni načrt

Datum: 17. 08. 2011

Na naših spletih straneh vaš že nekaj časa čakata Letno poročilo 2010 in Poslovni načrt 2011. Če ju še niste odprli, vas vljudno vabimo k branju. Dokumenta ponujata vpogled v naše delovanje, načrte in vizijo. Z veseljem pričakujemo tudi vaše konstruktivne predloge in komentarje, saj si želimo skupaj z vami ustvariti še več pozitivnih zgodb.