Arhiv novic objavljenih v letu 2010




Svetovni dan intelektualne lastnine

Datum: 26. 04. 2010

26. aprila države članice Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (WIPO), med katerimi je tudi Slovenija, praznujejo svetovni dan intelektualne lastnine. Ta dan je bil izbran, ker je 26. aprila 1970 začela veljati Konvencija o ustanovitvi Svetovne organizacije za intelektualno lastnino, z njim pa naj bi države članice dvignile zavest o vlogi intelektualne lastnine v vsakdanjem življenju in počastile prispevek izumiteljev in umetnikov k razvoju družb po vsem svetu.

Osrednja tema letošnjega svetovnega dne so inovacije - vez sveta.

(Vir: http://www.uil-sipo.si/uil/)




Srbski Urad za intelektualno lastnino obiskal Zavod IPF

Datum: 26. 04. 2010

22. in 23. aprila je Zavod IPF obiskala 3-članska delegacija Zavoda za intelektualno lastnino Srbije, katero je vodil g. Vlada Marić, pomočnik direktorja za avtorsko in sorodne pravice ter mednarodno sodelovanje. Na sestankih, ki so jih imeli s predstavniki Zavoda IPF, so podrobneje spoznali organizacijo dela, akte, tehnično in programsko opremo, zaposlene…  Prav tako so se podrobneje seznanili s področjem uveljavljanja sorodnih glasbenih pravic pri nas. V petek pozno dopoldan so pred povratkom v domovino obiskali tudi kolege na UIL.




Evropska raziskava potrošnikov COUNTER

Datum: 22. 04. 2010

Spoštovani upravičenci,

Ekonomska fakulteta v Ljubljani vas vabi, da izpolnite anketo. Odgovori na vprašanja (link) vam bodo vzeli le nekaj minut, a boste s tem pomembno prispevali k uspehu raziskave, ki se osredotoča na pridobivanje novih spoznanj glede stališč potrošnikov do  nakupa ponaredkov in piratskih datotek. Raziskavo izvajajo raziskovalci Ekonomske fakultete v Ljubljani v okviru projekta COUNTER, ki ga deloma financira Evropska komisija (več informacij najdete na spletni strani http://www.counter2010.org/). Cilj projekta je pridobiti vpogled v potrošnjo ponaredkov ter nalaganje piratskih datotek s spleta v evropskem prostoru ter posledično omogočiti prilagoditev smernic za javno politiko. Rezultati raziskave bodo vključeni v poročila za Evropsko komisijo, akademske publikacije, predstavitve na konferencah in za namene poučevanja.




Spoštovani upravičenci

Datum: 02. 04. 2010

Obveščamo vas, da bo obračun nadomestil za leto 2009 in poračuni za pretekla leta kot običajno opravljen predvidoma junija letos. Takrat boste o tem tudi pisno obveščeni.

Vsekakor pa imate v skladu s Pravilnikom o delitvi nadomestil in na podlagi sklepa Sveta zavoda možnost izplačila predujma in sicer pod naslednjimi pogoji:

- prijavljenih morate imeti vsaj 50 izvedb
- znesek predujma se določi v višini 70 % povprečnega letnega obračunanega nadomestila upravičenca zadnjih treh obračunskih obdobij.

Pisne vloge pošljite na naslov Zavod IPF, Šmartinska cesta 152, 1000 Ljubljana.




Prijave posnetih izvedb

Datum: 31. 03. 2010

Spoštovani proizvajali fonogramov,

obveščamo vas, da bomo v skladu s Pravilnikom o delitvi nadomestil v prvi polovici leta izvedli obračun in poračune nadomestil za javno priobčitev komercialno izdanih fonogramov. Zato vas vabimo, da nam prijave posnetih izvedb posredujete do 23. 4. 2010. Te prijave bodo obdelane prednostno, kasnejše pa bodo obdelane glede na razpoložljive vire in operativni plan izvedbe delitve nadomestil oz. kasneje v rednem delovnem procesu.

Oddelek za reparticijo