Protestni odhod predstavnikov slovenskih ustvarjalcev z okrogle mize o reformi avtorskega prava v EU na ljubljanski Pravni fakulteti

Datum: 07. 09. 2018

Predstavniki slovenskih ustvarjalcev smo se danes, v petek, 7. 9. 2018, ob 11.00, na povabilo IPI in drugih organizatorjev na Pravni fakulteti v Ljubljani udeležili okrogle mize o reformi avtorskega prava, kjer smo poslušali nekaj uvodnih besed organizatorjev, nakar je s svojim prispevkom nastopil uvodničar, profesor na pravni fakulteti. Profesor naj bi strokovno osvetlil predlog direktive o enotnem digitalnem trgu, o katerem bodo evropski poslanci glasovali 12. septembra, vendar se je njegovo predavanje že na začetku sprevrglo v napad na avtorje in njihove pravice.

Ker smo med poslušanjem uvodničarja žal zaznali tendenco po diskreditaciji zgodovinske vloge avtorske in sorodnih pravic in s tem tudi zanikanju vloge intelektualcev ter ustvarjalcev v prizadevanjih za univerzalni napredek človeštva skozi zgodovino, in to za povrh še s strani profesorja prava intelektualne lastnine, smo okroglo mizo zapustili, saj s takšnimi stališči ne moremo polemizirati in bi jim že samo z golo prisotnostjo priznali določeno legitimnost.

Ker prispevki v tem duhu brez pretiranega sramu namigujejo na demontažo prava intelektualne lastnine, odločno protestiramo proti takšnemu tipu nastopanja, sploh pa na pravni fakulteti, ki naj bi bila temeljni garant spoštovanja pravne države.

Prejšnji teden smo se udeležili okrogle mize na to temo, ki jo je organizirala STA, prav tako se redno udeležujemo vseh medijskih dogodkov, na katere smo povabljeni, pa tudi sicer smo vedno na voljo za izjave za javnost.

Svoja stališča smo že pred časom v javnem pismu predstavili javnosti. Pismo ponovno prilagamo.

S spoštovanjem.

 

Podpisniki izjave:

ZIPS, Združenje imetnikov pravic Slovenije

AIPA, k.o.

DNS, Društvo novinarjev Slovenije

IPF, k.o.

SAZOR, Slovenska avtorska in založniška organizacija za pravice reproduciranja, k.o.

ZFIS, Združenje fonogramske industrije Slovenije

SIPA GIZ, združenje za zaščito interesov glasbenih založnikov