Vabljeni k spremljanju spletnega prenosa okrogle mize o Direktivi o enotnem digitalnem trgu

Datum: 31. 08. 2018

Ker se nasprotniki direktive oglašajo s shodi po vsej Evropi, želijo združeni slovenski ustvarjalci javnosti pojasniti, zakaj podpirajo direktivo. Žal se pojavlja veliko neresnic o vplivih direktive, zato združeni slovenski ustvarjalci vabijo k spremljanju spletnega prenosa okrogle mize Slovenske tiskovne agencije (STA), ki se bo začela DANES, ob 11.00 uri. Prenos v živo bo tako od 11. ure dostopen na povezavah https://livestream.com/zivo/STAvzivo in https://www.facebook.com/STA.Novice/. Na obeh platformah bo takoj po koncu prenosa na voljo tudi posnetek prenosa. Javnosti in slovenskim evropskim poslancem bodo predstavljene prednosti in nekatere slabosti Direktive o enotnem digitalnem trgu.

V debati bo sodeloval poročevalec direktive, evropski poslanec Axel Voss, predstavniki ustvarjalcev, tuji gostje iz združenj ustvarjalcev, predstavniki nasprotnikov direktive, vabljeni so tudi slovenski evropski poslanci.

5. julija 2018 je Evropski parlament obravnaval predlog direktive, vendar je bil zaradi agresivnega nasprotovanja določenih civilnih gibanj, internetnih gigantov in nekaterih političnih struj zavrnjen. Zato ga bodo parlamentarci ponovno obravnavali 12. septembra. Slovenski ustvarjalci podpirajo DSM direktivo, saj ustvarja pravičnejše spletno okolje. Ureja uporabo glasbe, avdiovizualnih in knjižnih vsebin na portalih, ki dajejo javnosti na voljo vsebine, naložene s strani njihovih uporabnikov. Obenem ureja digitalno reprodukcijo v izobraževalnih ustanovah, za ustanove kulturne dediščine pravico do uporabe del, ki niso več na trgu, in določene digitalne pravice časopisnih založnikov.