Alya - Zlaži se mi - najbolj predvajana slovenska skladba v letu 2013

Datum: 07. 05. 2014

IPF je danes predstavil Lestvico 100 največkrat predvajanih skladb v letu 2013 na radijskih programih. Tudi letos je zmagovalna skladba rezultat tuje produkcije, saj so glasbeni uredniki po zbranih podatkih največkrat predvajali skladbo Just give me a reason - Pink feat. Nate Ruess. Sledili so Daft Punk feat. Pharell Williams z Get lucky, Passenger z Let her go, na 4. mesto pa se je že uvrstila prva slovenska izvajalka Alya s skladbo Zlaži se mi. Med deseterico največkrat predvajanih izvajalcev se je uvrstil tudi Jan Plestenjak s skladbo Večja od neba, med stoterico pa se je uvrstilo skupaj 37 slovenskih skladb, kar je ena manj kot v letu poprej. V raziskavo je bilo zajetih 50 radijskih programov in analiziranih 206.500 različnih izvedb, ki so jih programi predvajali skoraj 5 milijonkrat. Razmer je med t ujo in slovensko glasbo ostaja tudi v letu 2013 60 proti 40. 

IPF je že četrto leto zapored predstavila rezultate Lestvice največkrat predvajanih skladb na radijskih programih. Top 10 največkrat predvajanih tako zajema osem tujih izvajalcev in dva domača:

  1. Just give me a reason - Pink feat. Nate Ruess
  2. Get lucky - Daft Punk feat. Pharell Williams
  3. Let her go - Passenger
  4. Zlaži se mi - Alya
  5. Safe and sound - Capital Cities
  6. Wake me up - Avicii
  7. Try - Pink
  8. Blurred lines - Robin Thicke feat. T. I. & Pharrell
  9. Večja od neba - Jan Plestenjak
  10. Mirrors - Justin Timberlake

Tako se tudi v letošnjem letu nadaljuje trend, kjer je zastopanost med najbolj poslušanimi bolj privržena tuji produkciji. Med prvih deset sta se namreč uvrstila dve slovenski izvedbi, kar je kljub vsemu bolje kot v lanskem letu, ko se je med prvih deset uvrstila le ena izvedba.

Sicer pa lestvica največkrat predvajanih skladb IPF na radijskih programih nastaja na podlagi mesečne evidence uporabe glasbe na radijskih postajah. Letos je bilo v raziskavo vključili 50 radijskih programov in analiziranih 206.450 izvedb s 4.986.094 predvajanji, s čimer smo ponovno vzpostavili kredibilen in objektiven okvir za analizo glasbenih trendov. Upravičenci IPF - glasbeni izvajalci in proizvajalci fonogramov - lahko kadarkoli za pretekla leta na spletni strani preverijo, kako in kje se predvajajo njihove skladbe, kar je izjemen unikum v spremljanju uporabe intelektualne lastnine v širšem prostoru.