Zavod IPF nadgrajuje in razvija informatizacijo uporabe glasbenih del

Datum: 20. 07. 2011

V Zavodu IPF so po odmevni spomladanski predstavitvi najbolj predvajanih skladb na radijskih postajah intenzivirali razvoj informacijskega sistema v želji po še ažurnejši informiranosti svojih članov. Prav v tem času na Zavodu IPF intenzivno obdelujejo podatke o predvajanjih skladbah v prvi polovici leta 2011. »Tako bomo prvič predstavili polletne rezultate predvajanj, ki bodo zagotovo pomemben pokazatelj glasbenih trendov na radijskih postajah ter informacija našim članom o uporabi njihovih del,« pojasnjuje direktor Zavoda IPF Gregor Štibernik in dodaja, »razveseljivo je, da so skladbe slovenskih izvajalcev naredile pomemben preboj in da jih je med prvo dvajseterico bistveno več kot lani.« Prav tako so naredili pomemben korak naprej v vzorcu vključenih radijskih postaj in vanj dodali nekatere najbolj priljubljene radije, kot so: Radio 1, Radio Antena in Radio Belvi.

Informatizacija - ključ do še natančnejše sledljivosti uporabe del

Priprava tovrstnih podatkov je mogoča zaradi naprednih informacijskih sistemov Zavoda IPF, ki omogočajo obdelavo različnih podatkov. Zavod IPF je tako trendsetter v svetovnem merilu, saj so edini, ki objavljajo tako ažurne podatke. »To nam omogoča naša programska oprema, s pomočjo katere radijski programi danes v elektronski obliki oddajajo poročila o predvajanju glasbenih del, kar izjemno poenostavi postopek spremljanja uporabe del glasbenikov, hkrati pa nam in našim članom omogoča sprotno spremljanje predvajanja del posameznih glasbenih izvajalcev in proizvajalcev fonogramov,« pojasnjuje vodja oddelka reparticije Zavoda IPF Vilijem Marjan Hribar.


Med prvimi izplačali upravičencem

Pregled predvajanj izvajalcev v letu 2010, ki služi kot pomembna osnova za pripravo izplačil, pa je bil pripravljen že letos aprila, ko je Zavod IPF objavil odmevno Lestvico največkrat predvajanih skladb na radijskih postajah. Na Zavodu IPF so delitev sredstev za leto 2010 tako izvedli že junija, po obdelavi vseh podatkov in prejemu pričakovanih plačil, kar je glede na druge kolektivne organizacije zelo ažurna poteza: »Potrudili se bomo, da bomo ta čas še skrajšali z učinkovitejšim zbiranjem sredstev in nadgradnjo informacijskega sistema,« je povedal direktor Zavoda IPF Gregor Štibernik in ob tem izpostavil, da so prvi koraki v tej smeri že narejeni.