Zavod IPF podpira novelo Zakona o avtorski in sorodnih pravicah

Datum: 07. 02. 2006

Zavod IPF, kolektivna organizacija za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov v Sloveniji, podpira novelo Zakona o avtorski in sorodnih pravicah, ki jo je Državni Zbor Republike Slovenije sprejel prejšnjo sredo. Novela zakona, ki kot novost uvaja arbitražo v sporih med imetniki avtorske in sorodnih pravic ter uporabniki glasbe, bo vsekakor pripomogla k reševanju odprtih vprašanj na področju uveljavljanja pravic, ki izhajajo iz ustvarjalnega dela.

Pomanjkanje krovnega sporazuma nepotrebno oteži uveljavljanje omenjenih pravic, zato je novela zakona, ki naj bi pospešila ureditev odnosov med združenji uporabnikov in kolektivnimi organizacijami iz vidika Zavoda IPF več kot dobrodošla. Sicer veljavne tarife, ki jih je Zavod IPF objavil v letu 2005, tudi s sprejetjem novele zakona ostanejo nespremenjene.

Zavod IPF podpira tudi iniciativo ministra za gospodarstvo Andreja Vizjaka, ki je na seji Državnega Zbora napovedal, da bo njegovo Ministrstvo do poletja pripravilo nov predlog tarifnega dela Zakona o avtorski in sorodnih pravicah. Zavod IPF si želi, da bi Ministrstvo k pripravi predloga povabilo tudi imetnike pravic in upoštevalo predloge in stališča Zavoda IPF.

Kampanja za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov, ki jo je Zavod IPF pričel oktobra lani, se letos marca nadaljuje z lastniki trgovin, ki bodo v kratkem prejeli predstavitveni dopis Zavoda IPF, v katerem nosilce te dejavnosti opozarja na njihovo zakonsko obveznost posredovanja podatkov o javnem predvajanju glasbe in plačila nadomestil iz tega naslova. Nadaljevanje kampanje je naslednji korak Zavoda IPF v uspešnem uveljavljanju pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov v Sloveniji.