Spletni seminar AEPO-ARTIS: z uvedbo pravice do plačila morajo države članice uravnotežiti trg v korist izvajalcem

Datum: 19. 11. 2020

Pred dvema dnevoma izvedeni spletni seminar AEPO-ARTIS (Evropsko združenje izvajalcev) je postavil pravice izvajalcev v središče razprave »Izvajalci in izvajalske pravice: Kako lahko ustvarimo trajnostni ustvarjalni ekosistem v Evropi?«.

Izvajalci so hrbtenica evropskega bogatega kulturnega in ustvarjalnega sektorja. Vendar pa je trenutna pandemija COVID-19 opomnik, kako krhek je ta ekosistem, saj so bili mnogi prisiljeni razmisliti o odpovedi svojemu poklicu, ker jih umetnost ne more več preživljati.

Bolj kot kdajkoli prej je zdaj ključnega pomena, da se okrepi pravni okvir, ki ščiti izvajalce.

Evropski poslanec Niklas Nienass je že v začetku razprave zastavil ton pogovora z vprašanjem, kako je mogoče, da le 1 % izvajalcev prejme ekvivalent minimalne plače od streaminga oz. pretakanja glasbe?

Ker države članice prav zdaj uvajajo Direktivo EU o avtorskih pravicah iz leta 2019 in zlasti njen člen 18, ki izvajalcem zagotavlja primerno in sorazmerno plačilo - predvsem od streaminga, vprašanje seveda je, kako to najbolje doseči.

Izmenjave, ki so sledile, so bile zelo jasne. »EU daje pomembno vprašanje v roke nacionalnim zakonodajalcem. Gre za odlično priložnost držav članic, da to pravico določijo in zagotovijo ustrezno in sorazmerno plačilo za izvajalce,« je povedala profesorica Raquel Xalabarder z Universitat Oberta de Catalunya. Priporočila je, glede na njeno raziskavo, da bi morale države članice implementirati člen 18 o neizogibni pravici do plačila na zahtevo in plačilo s strani digitalne platforme. Sistem, ki v zakonodaji EU ni nov, kot je potrdil Marco Giorello, vodja enote za avtorske pravice pri Evropski komisiji.

Jose Maria Montes, podpredsednik AEPO-ARTIS, je potrdil, da je ta model že v uporabi v AISGE in AIE, španski kolektivni izvajalski organizaciji, za uspešno pobiranje plačil s pretočnih platform v imenu izvajalcev, brez kakršnega koli negativnega vpliva na trg ali na naročnino potrošnikov.

Države članice morajo Direktivo do junija 2021 prenesti v svoje nacionalne zakone. AEPO-ARTIS jih poziva, naj ustvarijo trajnosten streaming trg, kjer bodo izvajalci pravično in sorazmerno poplačani. Pravica do neizogibnega plačila, z upravljanjem kolektivnih organizacij in plačilom digitalnih platform, je rešitev za ponovno uravnoteženje trga, ki je preprosta, učinkovita in v celoti v skladu s pravnim redom EU.

Ključno je, da države članice zagotovijo, da bo Direktiva o avtorskih pravicah iz leta 2019 dejansko izboljšala položaj izvajalcev. Trenutno stanje ni sprejemljivo!