Okroglih 10 let kolektivne organizacije AIPA

Datum: 14. 10. 2020

Foto: BoBo

11. oktobra 2010 smo v Sloveniji dobili kolektivno organizacijo za uveljavljanje ter zaščito pravic avtorjev in avtoric, izvajalcev in izvajalk ter producentk in producentov avdiovizualnih del AIPA.

Ob okrogli obletnici so pripravili novinarsko konferenco, na kateri je direktor Gregor Štibernik povedal, da so pred desetimi leti dobili dovoljenje urada za intelektualno lastnino za zbiranje avtorske in sorodnih pravic pri kabelski retransmisiji in privatnem reproduciranju AV-del. Sklenili so tarifne sporazume s ključnimi uporabniki in sprejeli jasna pravila delitve pobranih nadomestil, preko skladov pa skrbijo tudi za socialno, izobraževalno in spodbujevalno okolje.

Imajo preko 800 članov in več kot 1000 pooblastil za zbiranje sporazumov s sorodnimi organizacijami v tujini ter zastopajo slovenske imetnike pravic v več kot 45 državah in vse tuje imetnike pravic na slovenskem trgu. Postali so člani vseh mednarodnih organizacij, ki zastopajo avtorje, izvajalce in producente AV-del, v štirih od njih so tudi v organih upravljanja. V mednarodnem okolju po njegovih besedah sooblikujejo trende pri uveljavljanju pravic.

Predsednik nadzornega odbora Aipa in režiser Klemen Dvornik je izpostavil evropsko direktivo o avtorskih in sorodnih pravicah na enotnem digitalnem trgu, ki ureja uporabo AV-del pri novih načinih uporabe v 21. stoletju, kot so spletne platforme. Z digitalnimi načini uporabe so nastale nove pravice, zakonodaja pa temu ni sledila. Na nujnost sprejetja direktive v slovensko zakonodajo so sicer opozorili že nekajkrat. Če bi bila že sprejeta, bi AV-ustvarjalci lažje prebrodili trenutne koronavirusne razmere.

»Digitalna doba je nedvomno nastopila, dokažimo, da jo ne samo razumemo in sprejemamo, temveč, da jo lahko tudi (so)upravljamo. In upravljamo jo lahko samo z dobrimi sistemskimi politikami, ki upoštevajo in dajejo tudi ustvarjalkam in ustvarjalcem, in se zavedajo pomena njihovega dela,« je še povedal Štibernik.

 

Ob obletnici smo jim voščili tudi IPF,k.o.:

Deset let Kruha in iger je lahko Izlet, Poker ali Zadnja večerja. Da le ni Nepopisan list, Jebiga!

Kruh in mleko so Sladke sanje, Tu pa tam Zvenenje v glavi, a Stereotip še zmeraj Traktor, ljubezen in rock'n'roll.

Ekipa AIPA, tudi naslednjih deset Petelinji zajtrk navsezgodaj, Šiška Deluxe vsak dan in Porno film, se ve kdaj.

Vam želi IPF!