Ameriškemu velikanu Cloudflare ukazali naj blokira piratske glasbene strani v Nemčiji

Datum: 20. 10. 2020

Pred nekaj dnevi je nemško višje deželno sodišče v Kölnu ameriškemu podjetju, ki upravlja posredovanje vsebin in zaščito pretoka informacij Cloudflare naložilo, da blokira dostop do vsebin, ki jih ponuja spletno mesto ene od strank.
Sodni postopek je sprožilo nemško zvezno združenje za glasbeno industrijo Bundesverband Musikindustrie (BVMI), ker dostop do spletnega mesta, ki krši avtorske pravice, ddl-music.to, kljub predhodni prijavi kršitve avtorskih pravic, ni bilo blokirano.

Cloudflare, ki je lani obrnil več kot 280 milijonov dolarjev, ponuja anonimnost prek omrežja za dostavo vsebin (CDN), za katerega BVMI trdi, da ga spletna mesta, ki kršijo avtorske pravice, zlorabljajo, da bi se izognila pregonu.

Višje deželno sodišče v Kölnu je zdaj prisililo Cloudflare, da blokira vsebino, o kateri so mu poročali imetniki pravic, ali da blokira celotno spletno mesto.

BVMI pravi, da je ta odločitev še posebej vredna pozornosti, saj je prvič nemško višje deželno sodišče izdalo predhodno odredbo zoper anonimni spletni servis.
Združenje dodaja, da bo ta odločitev v prihodnosti oteževala takšne načine utaje.

Florian Drücke, predsednik BVMI, je dejal: "Odločitev višjega deželnega sodišča v Kölnu krepi položaj imetnikov pravic na pomembnem področju in je jasen signal: služba, ki drugim pomaga, da se izognejo pregonu, tako da postanejo anonimni, je prav tako nezakonita. Odločitev je nadaljnji uspeh naše industrije ob ponudbah na spletu, ki ustvarjalcem in njihovim partnerjem povzročajo precejšnjo škodo in katerih poslovni model temelji na ustvarjanju znatnih prihodkov z vsebinami tretjih oseb brez pridobivanja licenc za uporabo.«

In še dodaja: »Licenčni posel kot glavnina glasbene industrije se vedno bolj preusmerja na internet, prav tako tudi uporaba glasbe. Sredi leta 2020 so tri četrtine prometa v tej panogi ustvarili prek spleta, trend pa še narašča.«

René Houareau, generalni direktor za pravne in politične zadeve pri BVMI, je dejal: »To je odločitev, katere pomembnosti ne smemo podcenjevati. Korak za korakom se približujemo sodobnemu razumevanju odgovornosti vseh igralcev na internetu - zlasti z ambicioznimi sodnimi odločbami, kakršna je ta.«