Runda Digital Day #01 v Ljubljani

Datum: 07. 11. 2019

Regionalno združenje neodvisnih založb z Balkana – RUNDA je v Kinu Šiška organiziralo mednarodno glasbeno konferenco. Srečanje in predavanja so bila prvenstveno namenjena založnikom, glasbenikom in vsem, ki jih zanima digitalna glasbena distribucija. V ospredje so bile postavljene spletne glasbene platforme in izzivi, ki jih je na glasbeni teritorij prinesla digitalizacija.

Balkan ima kot tržišče na področju streaminga ogromno potenciala. Že samo število uporabnikov je ocenjeno na približno 40 milijonov (20 milijonov na Balkanu in še skoraj enkrat toliko tistih, ki bivajo v tujini). Zdaj je pomemben čas tako za lokalne kot tudi regionalne založbe, saj morajo ujeti korak s svetovnimi trendi na področju digitalne glasbene distribucije. Tudi zato je leta 2018 nastalo združenje RUNDA, in sicer iz glasbenih založb na področju Slovenije, Hrvaške, Srbije, Makedonije, Črne gore ter Bosne in Hercegovine. Ko so naredili prvo raziskavo med njihovimi člani, se je kot ključno izkazalo pomanjkanje znanja na področju glasbene industrije. In prvi korak je Runda Digital Day, ki se bo odvil tako v Ljubljani kot tudi v Zagrebu in Beogradu. 

Konferenca je bila osredotočena na digitalne glasbene vsebine, kako pravilno predstaviti svojo glasbo, kakšne so pravice avtorjev, kaj se v digitalni dobi dogaja z založbami, kakšna je zares zastopanost žensk v glasbeni industriji in zakaj moramo o tem govoriti, ter kaj nam na območju Balkana prinašajo na ponudniki glasbe na spletu.

Martina Sovdat iz IPF k.o. je na Runda Digital Day #01 predstavila ISRC kode. Osnovne značilnosti ISRC, kako je nastala, katere so njene prednosti, kako se jo določi, kdaj je posnetku/videogramu potrebno določiti novo ISRC kodo in v katerih primerih moramo uporabiti obstoječo (če jo posnetek že ima)…

 

 

Razpored s predstavniki in gosti v Ljubljani:

10:30 – 11:30     Razvoj založbe v digitalni dobi - Branko Komljenović (Menart), Miran Rusjan (Moonlee Rec.), Andrej Ilic (IDJ), Chris Eckman (Glitterbeat Rec.)

11:30 – 12:15     Kaj so ISRC kode?- Martina Sovdat, IPF k.o.

12:15 – 13:15     Avtorske pravice v digitalni dobi - Denis Simms (WIN), Didier Gosset (IMPALA), Darjo Rot (Nika Rec.), Žiga Drofenik (Universal Music Slo.)

14:15 – 15:15     Predstavitev založbe Bassivity Digital - Relja Milanković.

15:15 – 16:15     Ženske v glasbeni industriji - Kukla, Raiven, Anja Rupel, Nina Hudej (Pritličje, Warrego Valles)

16:45 – 17:45     Predstavitev WIN & IMPALA & RUNDA - Denis Simms (WIN), Didier Gosset (IMPALA), Nikola Jovanović (RUNDA)

17:45 – 18:45     Prihodnost streaminga na Balkanu - Bojan Musulin (IDJ), Marko Kocjan - Emkej (Streamarnica), Mare Godnjavec - Jizah (Nika Rec), Dejan Boskovic (Orchard)