IPF pripravil svetovno novost – aplikacijo EDO, ki glasbenikom in založbam omogoča vpogled v spoštovanje njihovih pravic!

Datum: 31. 12. 2015

Glasba ima moč, ima pa tudi ustvarjalce in ustvarjalke, ki jo ustvarjajo zato, da bi jo poslušali mnogi, kjerkoli in kadarkoli. Glasba je predvajana v mnogih javnih prostorih – ¬gostinskih lokalih, okrepčevalnicah, barih, slaščičarnah, trgovinah, frizerskih in kozmetičnih salonih in še veliko drugih lokacij bi lahko našteli. Tisti, ki jo predvajajo, s predvajanjem dosegajo neko vrednost, predvajajo jo zato, ker prinaša korist njihovi dejavnosti. Zato je prav, da uporabo plačujejo in s tem omogočijo ustvarjalcem in ustvarjalkam finančno neodvisnost in možnost nadaljnjega ustvarjanja. S tem se pravzaprav načeloma vsi strinjajo, toda – ja, vedno nastopi še »toda«. Ali vemo, kdo spoštuje glasbo in zanjo plačuje, kakor to določa zakonodaja?

Zato vam kot posebno novoletno »darilo« IPF podarja aplikacijo EDO, s katero lahko s pametnim telefonom takoj ugotovite, ali upravljavec nekega lokala izpolnjuje svoje obveznosti in predvajanje glasbe plačuje. Z veseljem vam predstavljamo EDO – prvo rešitev, ki uporabniku aplikacije omogoča pregled nad spoštovanjem sorodnih glasbenih pravic med uporabniki glasbe.

Uporabniki aplikacije imajo vpogled v seznam poslovnih subjektov, ki imajo pri IPF licencirano uporabo glasbe. Uporaba aplikacije je preprosta: najprej se prepričajte, ali lokal, kjer npr. trenutno na terasi uživate v pitju kave, resnično predvaja kakršnokoli posneto glasbo. Po zagonu aplikacije lahko takoj preverite, ali se ime lokala, v katerem slišite predvajanje glasbe, nahaja na seznamu, prikazanem na zaslonu vaše mobilne naprave. Ni vedno nujno, da bo vaš lokal na prvem mestu, saj je to odvisno od natančnosti prikazane lokacije, ki jo prikazuje vaša mobilna naprava, pa tudi od natančnosti podatkov. Zato je vedno treba preveriti vse prikazane »zadetke«. V kolikor objekta, v katerem se nahajate, ni na seznamu, lahko z nekaj kliki IPF-ju sporočite neprijavljeno uporabo glasbe in tako prispevate k spoštovanju pravic glasbenih izvajalcev in glasbenih založb.

Delovanje aplikacije temelji na določitvi geo lokacije (zemljepisne dolžine in širine) posameznega objekta. Te informacije smo pridobili deloma z avtomatsko, deloma z ročno obdelavo. Pri obeh načinih seveda lahko pride do določenih odstopanj, zato vas prosimo, da nam najdene netočnosti sporočite na elektronski naslov app@ipf.si. Na isti naslov nam lahko sporočite tudi morebitne »hrošče« in predloge za izboljšave. Uporaba je popolnoma anonimna, saj IPF ne beleži podatkov o uporabnikih aplikacije. Več si lahko preberete tudi na povezavi https://ipf.si/ipf/aplikacije.

Aplikacija je na voljo na platformah Android in iOS ter deluje na pametnih telefonih in tablicah. Naložite jo lahko brezplačno s pomočjo Google Play ali App Store.

Uporaba je zares preprosta, poskusite in prispevajte k dvigu zavesti in spoštovanju intelektualne lastnine! V začetku prihajajočega leta bomo pripravili srečanje, kjer vam bomo aplikacijo še podrobneje predstavili.

Hvala, ker nam pomagate, da skupaj prispevamo k dvigu zavesti in spoštovanju intelektualne lastnine!

Sodelavke in sodelavci IPF vam želimo srečno in uspešno leto 2016!