Zaradi piratstva bo do leta 2015 v evropski ustvarjalni industriji izgubljenih 1,2 milijona delovnih mest

Datum: 18. 03. 2010

Včeraj je bila v Bruslju predstavljena študija z naslovom "Building a Digital Economy: The Importance of Saving Jobs in the EU's Creative Industries", ki napoveduje, da bo zaradi piratstva do leta 2015 izgubljenih kar 1,2 milijona delovnih mest. Ob nadaljevanju trenutnih trendov in predpostavki, da na tem področju ne bo konkretnih političnih posegov, bo izguba prihodkov na drobno znašala 240 milijard evrov. Samo v letu 2008 je piratstvo na področju filma, TV serij, glasbe in programske opreme povzročilo izgubo 185.000 delovnih mest in 10 milijard evrov prihodkov na drobno.

Ob spoznanju, da je varstvo pravic intelektualne lastnine ključnega pomena za gospodarstvo, je Mednarodna gospodarska zbornica (International Chamber of Commerce) ustanovila BASCAP - (Business Action to Stop Counterfeiting and Piracy), namen katerega je osveščati o problemu ponarejanja in piratstva ter s tem povezanih dejavnosti ter zahtevati zavezanost vlade k uveljavljanu in varstvu priavic intelektualne lastnine. Študija je bila izdelana na pobudo BASCAP z namenom razvoja metodologij za boljše razumevanje problematike evropske ustvarjalne industrije.

Gre za prvo tovrstno evropsko študijo, ki zajema natančen in celovit pogled nad ustvarjalno industrijo in njenim odločilnim prispevkom k evropskemu gospodarstvu ter stopnji zaposlenosti. Izdelalo jo je neodvisno pariško podjetje TERA Consultants. Študija je pokazala, da evropska ustvarjalna industrija zaposluje 6,5% celotne evropske delovne sile ali približno 14 milijonov delavcev ter k skupnemu evropskemu bruto družbenem proizvodu prispeva približno 860 milijard evrov.

Zelo jasno sporočilo o nujnosti ukrepov so Evropskemu parlamentu posredovali tudi delodajalci in sindikati, saj je 'pred vrati'  glasovanje za « Gallo poročilo », ki se nanaša na uveljavljanje pravic intelektualne lastnine na notranjem trgu. Poslance pozivajo, da zavrnejo vse spremembe, ki poskušajo legalizirati izmenjavo datotek ali zanikati problem piratstva. Od Evropske unije pričakujejo pravni okvir, ki bo ustrezno reševal kršitve intelektualne lastnine.