Problem s pirati

Datum: 24. 06. 2010

Pozornost Evropskih sindikatov ustvarjalne industrije je v teh dneh usmerjena v skorajšnje glasovanje Evropskega parlamenta o Gallo poročilu, ki se nanaša na uveljavljanje pravic intelektualne lastnine na notranjem trgu. Rezultat glasovanja, ki bo potekalo 6. in 7. julija, bo za področje kreativnega sektorja evropskega gospodarstva pomenil veliko prelomnico. Glasovanje za poročilo, ki bo pripomoglo k pravilnemu reševanju kršitev na IP področju, je pred kratkim podprl tudi Odbor Evropskega parlamenta za pravne zadeve.

Predsednik Unije glasbenikov (Musicians' Union) John Smith v zadnji izdaji Parliament Magazina, namenjenega evropskim politikom, predvsem poslancem Evropskega parlamenta, opozarja, da posledice digitalnega piratstva od Evropske Unije zahtevajo ostrejše ukrepe. Podlaga za zaskrbljenost so rezultati nedavno objavljene študije z naslovom "Gradimo digitalno gospodarstvo: Pomembnost ohranitve delovnih mest v evropski ustvarjalni industriji", ki napovedujejo, da bo zaradi piratstva do leta 2015 izgubljenih kar 1,2 milijona delovnih mest,  izguba prihodkov na drobno pa bo znašala 240 milijard evrov. Pri tem ne gre za bogate zvezdnike, ampak za ljudi, ki delajo v ozadju in pričakujejo spoštovanje svojih pravic ter plačilo za opravljeno delo, poudarja Smith.

Po mnenju predsednika Unije glasbenikov je v digitalni dobi delovna mesta moč zaščititi s smiselno, uporabniku prijazno ponudbo, ki bo pod primernimi pogoji oblikovala ustrezno vedenje potrošnikov. V Evropi obstaja več kot 260 spletnih aplikacij, ki omogočajo legalen prenos vsebin.  Dostopnost in inovativnost torej nista problem. Dejstvo je, da evropska zakonodaja in njeno izvajanje v praksi nista kos nalogi to področje ustrezno regulirati.

Velika Britanija je v svojo zakonodajo že vključila prve ukrepe za zmanjševanje nelegalne izmenjave datotek, Francija pa bo ponudnike internetnih storitev v kratkem obvezala k sistemu »postopnega odziva«. Pot v pravo smer pomeni tudi nedavna sodba Višjega sodišča v Dublinu, ki določa, da postopen odziv ne krši individualne pravice do zasebnosti.

Smith je prepričan, da Evropska Unija lahko oblikuje okolje, v katerem so umetniki pošteno plačani za svoje delo in v katerem potrošniki uživajo dobre ter zakonite storitve. Mednarodna kriza ustvarjalnega sektorja zahteva mednarodno strategijo. Zaradi delovnih mest in gospodarstva je čas, da se Evropska Unija spoprime s piratstvom.

Musicians' Union predstavlja preko 32.000 glasbenikov sveta, ki ustvarjajo na vseh področjih glasbene industrije. V njihovem imenu se pogaja z vsemi največjimi delodajalci in jim ponuja pomoč in vrsto storitev, ki jim olajšajo njihovo delo. Prizadeva si za ohranitev njihovih pravic in spodbujanje delovnih priložnosti, ne glede na njihov status, starost ali zvrst glasbe, ki jo ustvarjajo.

Uradniki Unije glasbenikom nudijo pomoč na področju avtorske zakonodaje, sklepanja pogodb, izterjave plačil, zdravstvenega zavarovanja itd.