Predavanje Glasba in avtorske pravice: Irski primer omejevanja, prof. dr. Anthonyj McCann

Datum: 28. 01. 2010

Spoštovani,

Društvo za raziskovanje popularne glasbe in Oddelek za sociologijo Filozofske fakultete v Ljubljani vas vljudno vabita na predavanje z naslovom

Glasba in avtorske pravice: Irski primer omejevanja, prof. dr. Anthonyja McCanna iz Univerze v Ulsterju (Severna Irska).

Kdaj & kje: Filozofska fakulteta, Aškerčeva 2, soba 430 (4. nadstropje), ponedeljek, 1.februarja 2010 ob 18. uri

Kratka vsebina predavanja in nekaj besed o avtorju: Irska organizacija za avtorske pravice v glasbi (The Irish Music Rights Organisation - IMRO) se je iz ene najbolj osovraženih institucij v začetku 21. stoletja prelevila v organizacijo, ki uživa tako vladno kot nevladno podporo. Predavatelj bo pojasnil družbene, kulturne in politične razloge za ta "čudežni" preobrat, poleg tega pa bo polemiziral tudi o upravičevanju nadzora nad avtorskimi in izvajalskimi pravicami.

Etnomuzikolog in socialni ekolog dr. Anthony McCann je predavatelj na Univerzi v Ulsterju na Severnem Irskem. V svojem akademsko raziskovalnem in družbeno angažiranem delu se posveča raziskavam nežnosti in sočutja, represivnosti zakonodaje o avtorskih pravicah v glasbi, dinamiki osebnega, družbenega, političnega omejevanja, koristni pedagogiki ter transformaciji konfliktov.

Več informacij na spletnih naslovih: http://www.anthonymccann.com/ in http://musicandcopyright.beyondthecommons.com/iff2003.html

Opomba: Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.