Zavod IPF za pravice Slovenskih glasbenih ustvarjalcev na Evropskem nivoju

Datum: 03. 08. 2006

Zavod IPF se je pridružil European Music Office (EMO)

Konec julija se je Zavod IPF, kot edini predstavnik Slovenije, uradno pridružil ugledni mednarodni organizaciji European Music Office (EMO), ki združuje več kot 600.000 evropskih glasbenih ustvarjalcev iz cele Evrope. Kot neprofitna organizacija, EMO zastopa interese pridruženih avtorjev, izvajalcev in drugih glasbenih ustvarjalcev na evropskem in svetovnem nivoju. V EMO so včlanjeni profesionalne organizacije, združenja in federacije vseh glasbenih sektorjev iz cele Evrope.

Glavni cilj EMO je realizacija uravnotežene glasbene politike Evropske skupnosti in posameznih držav članic Evropske Unije. Skupaj s sestrsko organizacijo European Music Platform (EMP), je EMO zadolžena za uresničevanje ciljev Evropske kulturne politike skozi številne programe za izmenjavo, sodelovanje in mobilizacijo glasbenih ustvarjalcev, ki omogočajo bistveno večje kroženje glasbenih del, ustvarjalcev in produkcij po različnih državah Evrope in sveta. Posebni projekti EMO in EMP pa novim neuveljavljenim izvajalcem in manjšinskim kulturam olajšajo dostop do evropskega glasbenega trga. V osredju prizadevanj EMO je ohranjanje in promoviranje raznolikosti evropske glasbe. Tovrstna podpora evropske glasbene kulture je vsekakor nujna v času pospešene globalizacije in digitalizacije.

Z včlanitvijo v EMO, Zavod IPF zastopa interese svojih članov tudi na evropskem nivoju, saj EMO aktivno sodeluje pri oblikovanju novega predloga Evropske kulturne politike Evropske Komisije. Novi kulturni program za leto 2007 - 2013 med drugim določa višino evropskih sredstev, ki bodo v naslednjem obdobju namenjeni evropskim glasbenim ustvarjalcem. S tem denarjem EMP sofinancira odmevne projekte za podporo glasbe v živo in mednarodni razvoj evropskih glasbenikov. Med temi tudi tj. European Border Breaker Award in European Tour Support.

European Music Office (EMO)