Srečanje kolektivnih organizacij v Opatiji

Datum: 10. 10. 2023

Prejšnji teden so se v Opatiji srečali predstavniki treh kolektivnih organizacij iz Srbije, Hrvaške in Slovenije: Organizacije za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora Srbije (PI), Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkih prava (HUZIP) in Zavoda za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov Slovenije, k.o. (IPF).

 

 

Teme razprav tokratnega srečanja so bile individualno upravljanje glasbenih pravic: ali je v posamezni državi mogoče, kaj pravi zakon, kakšni so primeri in ali obstaja že sodna praksa, dotaknili pa so se tudi aktualnega področja umetne inteligence.

Druga tema je bila radiodifuzna retransmisija: tarife ter kakšne posledice v praksi, če kakšne, je prinesla nova odredba o 'direct injection' iz EU direktive.

Ena osrednjih vsebin tokratne konference so bili videogrami: njihov pravni status, razlika med videogramom in glasbenim videom ter dubbing z analizo o pridobivanju tarif. Razpravljali so še o posebni uporabi glasbe, kot je glasba za ozadja, jingli in reklame.

Kolektivne organizacije so še izboljšale sodelovanje na področju izmenjave podatkov (VRDB – sistem, ki služi izmenjavi nadomestil med kolektivkami), sicer pa je bilo srečanje nasploh lepa priložnost za krepitev odnosov med sestrskimi organizacijami.