Stop nasilju v Ukrajini!

Datum: 08. 03. 2022

Na IPF ostro obsojamo rusko nasilje, ki ga v teh dneh spremljamo v Ukrajini, in se pridružujemo vsem pozivom za končanje vojne in k takojšnji vzpostavitvi miru.

Podpiramo Svetovno združenje kolektivnih organizacij izvajalcev SCAPR, ki je iz članstva suspendiral rusko kolektivno organizacijo. O njihovi dokončni izključitvi bomo članice SCAPR odločale na naslednji generalni skupščini junija 2022.

SCAPR, ki združuje 57 kolektivnih organizacij iz 42 držav, obsoja rusko invazijo na Ukrajino, ki je v nasprotju z mednarodnim pravom ter ogroža mir in demokracijo v Evropi in širše.

V tem dramatičnem času so misli namenjene državljanom Ukrajine in kolegom iz ukrajinske kolektivne organizacije ULCRR, ki poskušajo zaščititi svoja življenja in življenja svojih družin, hkrati pa se zoperstavljajo agresorju.

Upravni odbor SCAPR se je odločil, da bo zagotovil podporo in pomoč beguncem z donacijami, ki jih bo namenil trem organizacijam: Poljska humanitarna akcija (https://www.pah.org.pl/en/), Mednarodni odbor Rdečega križa (https://www.icrc.org/en/humanitariancrisis-ukraine) in Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (https://donate.unhcr.org/int/en/ukraine-emergency). 

IPF se pridružuje SCAPR-ovi odločni podpori svobodni in neodvisni Ukrajini in skupaj brez zadržkov obsojamo vojaško invazijo Putinovega režima.

Viljem Marjan Hribar, direktor IPF, k.o.