47. Generalna skupščina SCAPR, junij 2022

Datum: 13. 06. 2022

Po dveh letih in pol sestankov na daljavo in oteženega zbiranja nadomestil zaradi pandemije bolezni COVID-19, so se člani SCAPR končno ponovno srečali v Rimu, na svoji 47. generalni skupščini, ki jo gosti ena od njenih italijanskih članic, NUOVO IMAIE.

Skupščina je bila priložnost, da se vsi člani poslovijo od Eanna Casey (izvršni direktor RAAP). Potem, ko je 6 let služil kot predsednik upravnega odbora SCAPR, bo odslej užival zasluženo upokojitev.

Posledično so bile letne volitve v upravni odbor SCAPR odprte za dodatni sedež. Tilo Gerlach (izvršni direktor GVL, Nemčija), Peter Leathem (izvršni direktor PPL, VB) in Agnieszka Parzuchowska Janczarska (izvršna direktorica STOART, Poljska) so bili ponovno izvoljeni za nov 4-letni mandat. Roberto Mello (ABRAMUS CEO, Brazilija) je nov dobrodošli član z 2-letnim mandatom.

Novi predsednik upravnega odbora pa je postal soglasno imenovani José Luis Sevillano, izvršni direktor AIE v Španiji.

»Počaščen sem za to imenovanje in se želim zahvaliti članom upravnega odbora za podporo. Prav tako me veseli, da novi odbor SCAPR širi svoj obseg v mednarodnem smislu, z zastopanjem organizacij in članov iz različnih regij sveta,« je povedal novi predsednik SCAPR, Jose Luis Sevillano.

47. generalna skupščina je bila priložnost za obravnavo razmer v Ukrajini, slišali so zelo čustveni govor predstavnice ukrajinske članice ULCRR SCAPR Nataliie Teslia. Medtem ko je Natalia pojasnila dramatične posledice te nerazumne agresije, je posebej poudarila neverjetno solidarnost in podporo Ukrajini in ukrajinskim beguncem.

Poleg različnih lokalnih pobud SCAPR in njegovih članov je generalna skupščina potrdila ustanovitev posebnega solidarnostnega sklada za Ukrajino z namenom:

  • finančno podpreti ukrajinske izvajalce,
  • podpore ukrajinskim organizacijam izvajalcev in njihovim zaposlenim,
  • podpore kulturnim dejavnostim za ukrajinske begunce.

Člani SCAPR so se morali soočiti tudi s svojo odgovornostjo v zvezi s članstvom ruske kolektivne organizacije VOIS. Po potrditvi nekaterih sprememb statuta, je skupščina potrdila predlog upravnega odbora SCAPR za podaljšanje prekinitve članstva VOIS. Ruska organizacija nima več dostopa do podatkovnih baz SCAPR IPD in VRDB in je onemogočena za sodelovanje pri kakršni koli dejavnosti članov v prihodnjem letu ter do naslednje seje skupščine.

Med skupščino so bili člani obveščeni o razvoju projekta mednarodne številke izvajalca (IPN) in pripadajočem orodju za uporabo, ki je zdaj v nadgrajeni obliki pripravljeno za uporabo.

Medtem, ko SCAPR še zbira in pregleduje letna poročila svojih članov, številke, ki bodo kmalu objavljene, kažejo nekaj izboljšanja v letu 2021 v primerjavi z letom prej, kar se tiče zbiranja in delitve nadomestil.

Leta 2021 je SCAPR CMO zastopal več kot 1,2 milijona izvajalcev (pevcev, glasbenikov, igralcev, dirigentov, plesalcev, …), s 3,5-odstotnim zvišanjem v primerjavi z letom 2020.

Foto: Peter Leathem, Twitter