Kar tri nagrade Zlata piščal v roke Siddharti, za življenjsko delo nagrada Benču

Datum: 30. 05. 2019

Petič zapored, tokrat visoko nad Ljubljano v hotelu Radisson Blu Plaza, so se srečali izvajalci, avtorji, novinarji ter drugi aktivisti v glasbeni mašineriji na podelitvi nagrad Zlata piščal.

Društvo Zlata piščal je s pomočjo akademije, ki je ocenjevala leto 2018, podelilo pet nagrad. Skladba leta 2018 je postala Meddrevesa Siddharte, ki je postala tudi izvajalec leta, hkrati pa si je za album Nomadi prislužila naziv album leta.

 

Novinca leta 2018 sta po mnenju akademije Zala Kralj & Gašper Šantl, nagrado za življenjsko delo pa je prejel Janez Bončina Benč.

 

Letošnjo akademijo je sestavljalo 91 povabljenih članov z različnih področij, povezanih z glasbo - od glasbenih urednikov, novinarjev za to področje, producentov, organizatorjev glasbenih dogodkov, intelektualcev s področja kulture. Nominirance so med več sto kandidati, ki so svoja dela objavili v letu 2018, najprej izbirali v prvem krogu. Tisti, ki so prejeli točke, so se nato uvrstili v drugi krog, kjer se je prvih pet v posamezni kategoriji prebilo med nominirance, najvišje število točk pa je prineslo nagrado.

Dogodek, kot je bil včerajšnji, je še toliko bolj pomemben in dobrodošel, ko na kratko povzamemo informacijo IPF, ki jo je pred podelitvijo in okroglo mizo predstavil direktor Viljem Marjan Hribar, da v statistiki lanskega leta o predvajanju glasbe na slovenskih radijskih programih med prvimi dvajsetimi skladbami ni niti ene slovenske!.

 

 

Najboljša je bila Alya, ki je s pesmijo Srce za srce na 25. mestu lestvice postala največkrat predvajana slovenska skladba leta 2018. Alya je bila v času podelitve v tujini, zato je po nagrado prišla malo prej, se je pa iz srca razveselila tako podatka kot same nagrade.

 

 

Letošnji nagrajenci in nominiranci Zlate piščali:

Zlata piščal – skladba leta 2018: Siddharta - Medrevesa

(Nominiranci: Koala Voice - Ker tu je vse tako lepo, Dan D - Boli me K, Siddharta - A.M.L.P., Fed Horses – Sinner, MRFY - Umru zate)

 

Zlata piščal – izvajalec leta 2018: Siddharta

(Nominiranci: MRFY, Koala Voice, Hamo & Tribute2Love, Zala Kralj in Gašper Šantl)

 

Zlata piščal – album leta 2018: Nomadi - Siddharta

(Nominiranci: MRFY – Story, Dan D - Milo za drago, Koala Voice - Woo Horsie, Laibach - The Sound Of Music)

 

Zlata piščal – novinec leta 2018: Zala Kralj & Gašper Šantl

(Nominiranci: Leonart, Fed Horses, Lumberjack, Haiku Garden)

 

Zlata piščal – življenjsko delo: Janez Bončina - Benč

 

Foto: Aleš Šnofl