K odločitvi Ustavnega sodišča RS

Datum: 08. 11. 2019

Odločitev Ustavnega sodišča RS za razveljavitev zakonske določbe Zakona o medijih v primeru zasebnih radijskih postaj, ki je predpisovala obvezen delež slovenske glasbe, ima velik vpliv na imetnike pravic na slovenskih skladbah, ki so že tako težko našli mesto v globaliziranem svetu. Z odločitvijo se je zlomila že tako tanka rešilna bilka, ki jim je dajala vsaj nekaj upanja, da bo njihov glas tudi slišan.

Na IPF, k.o. razumemo, da so imeli radijski programi določene tehnične težave pri izpolnjevanju dosedanjih določil zakona. Nekateri izdajatelji so te tehnične nedorečenosti spretno izkoriščali in že v celotnem obdobju po uveljavitvi kvot le-te spretno izigravali. Ustavna odločba je kljub temu lepa priložnost, da se rešitev na novo definira in da se področje dokončno in v dobro vseh uredi z novim zakonom o medijih. Ob tem želimo in tudi pričakujemo, da država s še več zagnanosti podpre slovensko kulturo in slovenske avtorje, umetnike in ustvarjalce.

Odločitev Ustavnega sodišča sicer na delovanje oz. poslovanje IPF, k.o. nima vpliva, saj le-ta pokriva celoten repertoar varovanih del ne glede na izvor.