IPF postal nacionalna agencija za dodeljevanje ISRC kod

Datum: 07. 12. 2015

Spoštovani upravičenci,

sporočamo vam, da je IPF postal nacionalna agencija za dodeljevanje ISRC kod. Do sedaj ste te kode lahko pridobili le preko mednarodne organizacije IFPI, sedaj pa bo to mogoče urediti preko IPF-a. 

ISRC je mednarodni identifikacijski sistem za glasbene posnetke in glasbene videograme. Dvanajstmestna koda ISRC (International Standard Recording Code) unikatno identificira vsak glasbeni posnetek ali videogram po vsem svetu. ISRC omogoča preprosto in pravilno ugotavljanje, katera skladba je bila predvajana, IPF-u pa omogoča lažjo določitev izvajalcev in proizvajalcev fonogramov na uporabljeni skladbi. V današnjem času, ko prevladuje sodobna tehnologija, je taka vrsta gotovosti nepogrešljiva. Digitalnih distribucij in uporab, ki niso vezane na fizične izdelke, je vedno več.
Vsaka koda ISRC je unikatna in stalna oznaka za določen posnetek, zapisana v posnetku kot digitalni prstni vtis. Vsak posnetek že ob izidu dobi lastno kodo ISRC, ki jo določi založba. Ta koda ostane na posnetku nespremenjena tudi takrat, ko se ta isti posnetek ponovno pojavi na drugem nosilcu zvoka. Na primer, če se single določenega izvajalca najprej pojavi na njegovem samostojnem albumu, ki je izdan leta 2005, in je nato ponovno objavljen na albumu največjih uspešnic istega leta, se koda ne spremeni, saj gre za isti posnetek. Tudi če posnetek dobi drug lastnik, koda ISRC ostane nespremenjena.
Kodo ISRC je Mednarodna federacija fonografske industrije (IFPI) v sodelovanju z Mednarodno organizacijo za standardizacijo (ISO) razvila leta 1986. Od kataloških številk ali barkod (črtna koda) se razlikuje po tem, da se le-ta nanaša neposredno na glasbeni posnetek in ne na fizični nosilec na katerem je glasbeni posnetek posnet ali objavljen. Koda ISRC v številnih državah po svetu že pomaga pri avtomatski registraciji predvajanja.
IFPI priporoča, da se kodo ISRC uporabi na vsakem glasbenem posnetku in videogramu.
V kratkem vam bomo posredovali tudi podrobnejše informacije glede načina pridobitve kode ter uredili posebno spletno stran s podatki za njeno pridobitev.
Lepo vas pozdravlja ekipa IPF.