Brez radia nam živeti ni!

Datum: 13. 02. 2015

Unesco je 13. februar razglasil za svetovni dan radia. Radio doseže čez 95 odstotkovprebivalcev sveta ne glede na njihov družbeni položaj in je zagotovo izjemnega pomena za ljudi, njihovo informiranost pa tudi kulturno in družbeno vključenost. Za mnoge je še zagotovo najpogostejši vir poslušanja glasbe.

Prav glasba pa je tista, ki je je na radijskih postajah največ: domače, tuje, vseh zvrsti in starosti, za vse okuse in želje. Da je izbira res velika, pove podatek, da je v Sloveniji registriranih kar 90 radijskih programov, skupno število predvajanj skladb pa doseže skoraj 10 milijonov. Med njimi je približno 40 % slovenskih. Seveda so nekatere skladbe predvajane samo enkrat, mnoge pa se ponovijo večkrat, letno pa lahko na naših radijskih postajah slišimo malo več kot 200 tisoč različnih skladb. Zanimivi so tudi podatki o pestrosti, saj ti kažejo, da so razlike med postajami zelo velike; nekateri radijski programi 'odvrtijo' več, drugi pa manj različnih fonogramov (zvočnih posnetkov) - eni uporabijo v celem letu (!) na primer zgolj 1.100 različnih izvedb, drugi pa kar 34 tisoč, pri čemer moramo upoštevati, da ima posamezni radijski progam v povprečju okoli 100 tisoč predvajanj letno.

Seveda mora glasbo nekdo ustvariti, jo spraviti v življenje in jo posneti na ustrezne nosilce zvoka (fonograme), da jih potem lahko radijske postaje predvajajo in nam z njo polepšajo dan. Mnogo dela in mnogo različnih ustvarjalcev je vključenih v ta proces. To delo pa mora biti tudi ustrezno poplačano - tako kot vsako drugo delo. Ne samo zato, ker je bilo nekaj narejeno, temveč zato, ker plačilo omogoča tudi možnost nadaljnjega ustvarjanja. Da bi bili vsi ustvarjalci deležni ustreznih nadomestil, tudi v Sloveniji delujejo, tako kot že desetletja povsod drugje po svetu, kolektivne organizacije. Te so vezni člen med ustvarjalci in uporabniki (poleg drugih tudi radijskimi postajami). Ščitijo in uveljavljajo avtorsko (SAZAS) in sorodne pravice (IPF).

Poleg avtorjev glasbe in besedil dobijo skozi sistem kolektivnega uveljavljanja svoj prispevek h končni podobi posnetka ustrezno poplačan tudi vsi izvajalci in proizvajalci fonogramov.

Kot smo zapisali v naslovu, nam brez radia živeti ni! Radiu pa ni živeti brez glasbe, lahko dodamo na koncu. Glasba, ki nas preko radijskih valov spremlja, nam naredi dan lepši in popolnejši. Zato imamo radio vsi radi in vsem, ki nam omogočate, da preko radijskih valov spremljamo in živimo vsakodnevne dogodke in z veseljem poslušamo glasbo, se za njihovo delo zahvaljujemo in jim želimo veliko ustvarjalnega dela tudi v prihodnje.

Ob tem pa seveda ne pozabimo na vse tiste, ki ustvarijo 80 % in več programa …