Arhiv novic objavljenih v letu 2017
Okrogla miza Glasba v primežu piratstva in podelitev nagrad ZLATA PIŠČAL

Datum: 08. 06. 2017

Spoštovani člani, v nadaljevanju vam posredujemo vabilo Društva ZLATA PIŠČAL.

Prav je, da glasbeniki svojemu delu nastavimo ogledalo in dovolimo, da o našem delu presojajo predstavniki strokovne javnosti. Združeni v akademijo ZLATA PIŠČAL so naredili nabor najboljših v letu 2016. Pred nami je tako tretja podelitev cehovskih glasbenih nagrad ZLATA PIŠČAL v kategorijah skladba leta, album leta, izvajalec leta, novinec leta in za življenjsko delo.

Pred podelitvijo vas vabimo na okroglo mizo z naslovom Glasba v primežu piratstva, na kateri bodo svoje izkušnje in poglede soočili glasbeniki, predstavniki fonogramske industrije in strokovnjaki za boj proti piratstvu.

Pričakujemo vas v TOREK, 13. junija 2017, ob 17. uri v Grand hotelu Union Business v Ljubljani.


Prijave sprejemamo TUKAJ.


Program srečanja

17:00 Okrogla miza: Glasba v primežu piratstva
19:00 Podelitev nagrad zlata piščal & jam session z zasedbo Kranjci.


S kolegialnimi pozdravi!


Društvo ZLATA PIŠČAL
NOVO: IPF portal za uporabnike

Datum: 07. 06. 2017

Spoštovani,

za vse, ki javno uporabljate komercialno izdane fonograme (posneto glasbo), smo pripravili IPF portal za uporabnike. Tu lahko preprosto in hitro posredujete podatke o predvajanju fonogramov, dostopate do finančnih podatkov in drugih informacij o javnem predvajanju komercialno izdanih fonogramov.

 

Prednosti elektronskega poslovanja z IPF

IPF portal za uporabnike omogoča hitro in preprosto prijavo uporabe komercialno izdanih fonogramov (posnete glasbe). Na portalu je trenutno možno:

 • prijavljanje predvajanja fonogramov na javnih prireditvah
 • oddajanje sporedov uporabljenih fonogramov na prireditvah in oddajanje ostalih podatkov, ki so potrebni za obračun nadomestila
 • obveščanje o neizvedeni prireditvi
 • kopiranje predhodno izvedene prireditve za hitrejšo prijavo nove z ažuriranjem podatkov o novi prireditvi
 • vpogled v seznam izstavljenih računov in transakcij
 • urejanje matičnih podatkov poslovnega subjekta oziroma fizične osebe

In še ena dobra novica: vsem organizatorjem prireditev, ki bodo v letu 2017 vse obveznosti izpolnili prek IPF portala za uporabnike, se prizna dodatni 2 % popust na obračunano nadomestilo. Pogoj za navedeno znižanje je, da so vsi oddani podatki, tako prijava prireditve kot spored in osnova, v portalu izpolnjeni v celoti. 

 

Prijava v portal

 • za prijavo v IPF portal za uporabnike uporabite spletno povezavo https://portal.ipf.si/Libitum/PerlPortal/perlportal.dll/$/Start, in sicer v brskalnikih Firefox ali Crome (internet Explorer ni popolnoma podprt)
 • v portal se prvič prijavite, tako da na uvodni strani kliknete na povezavo »Ali uporabniškega imena še nimate?« in vpišete davčno številko ter šestmestno šifro plačnika, ki jo najdete na vašem zadnjem računu IPF. Za poizvedbo šifre plačnika nas lahko pokličete na telefonsko številko 01 527 29 36 ali pišete na naš elektronski naslov prireditve@ipf.si. Po kliku na gumb »Prijava« vpišite vaš elektronski naslov (vpisani elektronski naslov bo vaše uporabniško ime, s katerim boste kasneje vstopali v portal)
 • na elektronski naslov boste prejeli enkratno geslo, ki ga lahko spremenite v rubriki »Urejanje pravic«. V tej rubriki lahko dostop do portala omogočite tudi svojim sodelavcem, tako da jih prijavite z njihovim elektronskim naslovom, s svojim geslom pa bodo lahko dostopali do želenih podatkov

 

Pomoč in informacije

Če boste imeli pri prijavi kakršnekoli težave, vas prosimo, da nas pokličete na telefonsko številko 01 527 29 36 ali nam pišete na elektronski naslov prireditve@ipf.si.

 

Vaše mnenje šteje

V želji, da bi IPF portal za uporabnike organizatorjem prireditev in drugim uporabnikom komercialno izdanih fonogramov kar najbolje pripomogel k preprostejšemu posredovanju podatkov o javnem predvajanju komercialno izdanih fonogramov ter omogočil vpogled v seznam izstavljenih računov in transakcij, vas vabimo, da nam vaše morebitne predloge, poglede in ideje, ki bi portal še dodatno izpopolnili, posredujete na naš elektronski naslov info@ipf.si. Z veseljem jih bomo obravnavali.

Z lepimi pozdravi,

IPF, služba za percepcijo
Bližajo se obračuni – preverite svoje podatke

Datum: 05. 06. 2017

V IPF se intenzivno pripravljamo na obračun nadomestil za leto 2016 in končni poračun za leto 2011 za izvajalce in proizvajalce fonogramov. Za pravilno in pravočasno izplačilo je nujno, da so podatki, ki so vam dostopni v sistemu ADMISS, pravilni. Vabimo vas, da jih preverite.

V ADMISS-u je omogočen vpogled v podatke, na podlagi katerih izvedemo izplačila na vaš račun. Pomembno je, da so podatki ažurirani in pravilni, zato vas vabimo, da preverite:

 • osebne podatke,
 • naziv banke in številko svojega računa,
 • ali imate status, prek katerega lahko izdate račun,
 • ali imate pravilno označeno rezidentstvo.

Le z osveženimi podatki bodo lahko vaša plačila prispela pravočasno. 

Morebitne spremembe podatkov sporočite na e-naslov upravicenci@ipf.si. Za morebitne dodatne informacije smo vam na voljo na tel. št. 01 52 72 932.
Nova mednarodna sporazuma za zaščito pravic

Datum: 24. 05. 2017

IPF je ob robu letne generalne skupščine organizacije SCAPR podpisal novi pogodbi za zaščito pravic glasbenih izvajalcev in proizvajalcev fonogramov. K dosedanjim bilateralnim pogodbam smo dodali angleško kolektivno organizacijo PPL in nadgradili pogodbo s poljsko organizacijo Stoart.
IPF je v Sloveniji edina kolektivna organizacija za zaščito sorodnih pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov. Prav zato je pomembno, da nenehno, iz leta v leto, širimo število dvostranskih sporazumov s kolektivnimi organizacijami v Evropi in po svetu. Tako na današnji dan beležimo 32 tovrstnih pogodb za glasbene izvajalce in 18 pogodb za proizvajalce fonogramov. Namen takšnih sodelovanj je v prvi vrsti zaščita pravic naših članov v tujini, recipročno pa poteka tudi zaščita članov sopodpisnic pri nas. Posledično to pomeni, da naši izvajalci ali proizvajalci fonogramov ob morebitni uporabi njihovih del v teh državah prejmejo ustrezno nadomestilo. V letošnjem letu bomo nadaljevali z aktivnostmi za podpis novih pogodb in tako še povečevali njihovo število.

 

Podpis bilateralnega sporazuma s PPL
IPF je sklenil dvostranski sporazum o zaščiti pravic glasbenih izvajalcev in proizvajalcev fonogramov z angleško kolektivno organizacijo PPL.

Podpis bilateralnega sporazuma s STOART
Z nadgradnjo obsega pogodbe smo še poglobili sodelovanje in zaščito del s poljsko kolektivno organizacijo Stoart.
Kako škodi glasbi nelegalna uporaba

Datum: 17. 05. 2017

Združenje imetnikov pravic (ZIP) je pripravilo zloženko, ki javnost osvešča o perečem problemu piracije v kreativni industriji. Leva roka – desni klik pojasnjuje, kakšno škodo piratsko deljenje in uporaba vsebin povzroča na področjih literature, glasbe in filma industriji sami in opozarja, da je to tudi kaznivo dejanje.

Leva roka desni klik
Zloženka Leva roka- desni klik

O ZIP
V letu 2016 je zaživelo Združenje imetnikov pravic ali krajše ZIP. Ta civilnodružbena platforma je namenjena združevanju, sodelovanju in skupnemu delovanju vseh imetnikov pravic s področja kulturnih in ustvarjalnih industrij. Glavni cilj združenja bo spodbujanje in zagotavljanje spoštovanja ustvarjalnosti in avtorskih pravic, izobraževanje uporabnikov vsebin, opozarjanje na nepravilnosti in kršitve ter ustvarjanje okolja za legalne dostope do zaščitnih vsebin.