2023




Srečanje kolektivnih organizacij v Opatiji

Datum: 10. 10. 2023

Prejšnji teden so se v Opatiji srečali predstavniki treh kolektivnih organizacij iz Srbije, Hrvaške in Slovenije: Organizacije za kolektivno ostvarivanje prava interpretatora Srbije (PI), Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkih prava (HUZIP) in Zavoda za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov Slovenije, k.o. (IPF).

 

 

Teme razprav tokratnega srečanja so bile individualno upravljanje glasbenih pravic: ali je v posamezni državi mogoče, kaj pravi zakon, kakšni so primeri in ali obstaja že sodna praksa, dotaknili pa so se tudi aktualnega področja umetne inteligence.

Druga tema je bila radiodifuzna retransmisija: tarife ter kakšne posledice v praksi, če kakšne, je prinesla nova odredba o 'direct injection' iz EU direktive.

Ena osrednjih vsebin tokratne konference so bili videogrami: njihov pravni status, razlika med videogramom in glasbenim videom ter dubbing z analizo o pridobivanju tarif. Razpravljali so še o posebni uporabi glasbe, kot je glasba za ozadja, jingli in reklame.

Kolektivne organizacije so še izboljšale sodelovanje na področju izmenjave podatkov (VRDB – sistem, ki služi izmenjavi nadomestil med kolektivkami), sicer pa je bilo srečanje nasploh lepa priložnost za krepitev odnosov med sestrskimi organizacijami.




Sklenjen nov sporazum za določitev višine nadomestil za priobčitev javnosti fonogramov na prireditvah razvedrilne narave, na katerih priobčitev javnosti fonogramov ni ključnega pomena

Datum: 02. 10. 2023

Odlično sodelovanje med podpisnicami novega sporazuma in IPF, k.o. je botrovalo k temu, da je bil po enajstih letih 20. septembra 2023 podpisan nov Skupni sporazum za določitev višine nadomestil za priobčitev javnosti fonogramov na prireditvah razvedrilne narave, na katerih priobčitev javnosti fonogramov ni ključnega pomena med Gasilsko zvezo Slovenije, Turistično zvezo Slovenije, Slovensko turistično organizacijo, Zvezo kulturnih društev Slovenije ter Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti (na strani uporabnikov varovanih del) ter Zavodom za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov Slovenije, k.o. (na strani imetnikov pravic).


Sporazum sicer začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu RS (29. 9. 2023), uporabljati pa se začne s 1. 1. 2024. S podpisnicami smo se za odlog dogovorili, ker do začetka uporabe sporazuma vsi potrebujemo čas za njegovo implementacijo ter učinkovito obveščanje uporabnikov.


Z novim sporazumom smo naredili nov korak h krepitvi kolektivnega upravljanja, saj smo v njem na novo definirali za kolektivno organizacijo in uporabnike varovanih del ključna razmerja, hkrati pa je usklajen tako z evropskimi direktivami kot tudi z Zakonom o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic (ZKUASP).


V sporazumu je natančno dogovorjeno, za katere prireditve se na novo urejajo razmerja, opredeljene so okoliščine uporabe, na podlagi katerih se plačilo nadomestila zniža ali zviša, prvič pa se v sporazumu za prireditelje za znižanje osnove upošteva tudi (ne)razvitost posamezne občine. Posebna pozornost je namenjena organizacijam, ki imajo status nevladne organizacije v javnem interesu ter organizacijam, ki imajo status humanitarne organizacije. Prav tako sporazum določa znižanje za člane krovnih združenj.


Sklenjeni sporazum prinaša večjo pravno varnost za uporabnike varovanih del in imetnike pravic, utrjuje dobre partnerske odnose, uporabnikom varovanih del in imetnikom pravic na teh varovanih delih pa prinaša stabilno in predvidljivo poslovno okolje.




Uspešen obisk predstavnikov OFPS iz Beograda

Datum: 02. 10. 2023

Prejšnji teden so bili pri nas kolegi iz sestrske kolektivne organizacije OFPS (Organizacija proizvajalcev fonogramov Srbije).

 

Na delovnem obisku smo pretehtali možnosti za pospešeno izmenjavo podatkov in posledično nadomestil. Pogovor je tekel tudi o zakonodaji in načinu upravljanja pravic v posamezni državi, s poudarkom na novih pravicah in načinu njihovega uveljavljanja.

Zlasti smo se posvetili izmenjavi izkušenj na področju zbiranja nadomestil.

Veseli nas, da na ta način še krepimo vezi in vzpodbujamo nadaljnje sodelovanje.




Strokovne skupine SCAPR in GVL v Berlinu

Datum: 27. 09. 2023

Predstavniki IPF, k.o. so se v teh dneh pridružili strokovnim delovnim skupinam, ki jih v Berlinu organizirata SCAPR (Svetovno združenje za zaščito pravic izvajalcev) in GVL (nemška kolektivna organizacija).

Gre za štiri delovne skupine, ki pokrivajo različne vidike dejavnosti kolektivnih organizacij: pravno delovno skupino, delovno skupino za poslovne operacije, tehnično delovno skupino in delovno skupino za sodelovanje in razvoj. Tudi druge skupine, kot je AV-FORUM, in odbori se bodo zbirali v Berlinu.

 

 

Vse te skupine so forumi za izmenjavo znanja in dobrih praks, razpravljanje o izzivih in izboljšavah v vsakodnevnem poslovanju, sestavljanje podpornih ukrepov in posledično zagon delovnega načrta in ciljev SCAPR, predvsem pa so tovrstna srečanja neprecenljiv vir izmenjave izkušenj.




Na obisku v Sloveniji direktor Svetovne organizacije za intelektualno lastnino

Datum: 26. 09. 2023

Na povabilo ministra za gospodarstvo, turizem in šport ter direktorice Urada za intelektualno lastnino je bil na obisku v Sloveniji generalni direktor Svetovne organizacije za intelektualno lastnino (World Intellectual Property Organization – WIPO) Daren Tang.

Slovenija v sodelovanju z WIPO pripravlja prvo nacionalno strategijo za področje intelektualne lastnine. Trenutno je v zaključni fazi priprava analize stanja področja intelektualne lastnine v Sloveniji, ki bo podlaga za oblikovaje strategije, in sicer strateških ciljev ter najprimernejših ukrepov za njihovo doseganje.

V organizaciji direktorice Urada RS za intelektualno lastnino gospe Karin Žvokelj so se z direktorjem WIPO Tangom srečali tudi predstavniki vseh kolektivnih organizacij, ki so se ob tem predstavile in osvetlile svoja videnja razvoja avtorskopravnega okolja. Izrazile so potrebo po tesnem sodelovanju, zlasti pri vprašanjih zaščite v spletnem okolju in pri izzivih, ki jih prinaša umetna inteligenca. Direktor Tang je pokazal veliko razumevanja za vprašanja s področja delovanja kolektivnih organizacij, saj je na svoji karierni poti vodil tudi urad za intelektualno lastnino v Singapurju, kjer se je podrobno spoznaval z delom kolektivnih organizacij in izzivi kolektivnega upravljanja pravic.

Direktor IPF, k.o. Viljem Marjan Hribar je izrazil zadovoljstvo z načinom ureditve področja kolektivnega upravljanja v Sloveniji in s krepitvijo varstva imetnikov pravic z zadnjimi spremembami slovenske avtorskopravne zakonodaje. Ocenil je, da je Slovenija avtorskopravno moderna in urejena država, ki je lahko zgled mnogim drugim državam. Navedeno slovenskim kolektivnim organizacijam omogoča učinkovito delovanje, saj večina njih sodi med najuspešnejše kolektivne organizacije na svetu. Priporočil se je za razumevanje in sodelovanje tudi vnaprej, saj je možnosti za razvoj še veliko.

Tudi direktor Tang si želi sodelovanja pri reševanju prihajajočih izzivov, posebej pa je opozoril na potrebo po spodbujanju zanimanja za avtorsko pravna vprašanja med mladimi.