2023




Akt o umetni inteligenci: Svet in Parlament dosegla dogovor o prvih pravilih za umetno inteligenco na svetu

Datum: 20. 12. 2023

Vir: Evropski svet, Svet evropske unije

Po „maratonskih“ pogovorih so predsedstvo Sveta in pogajalci Evropskega parlamenta dosegli začasni dogovor o predlogu o harmoniziranih pravilih o umetni inteligenci, t. i. aktu o umetni inteligenci. Cilj osnutka uredbe je zagotoviti, da so umetnointeligenčni sistemi, ki so dani na evropski trg in se uporabljajo v EU, varni ter spoštujejo temeljne pravice in vrednote EU. Cilj tega prelomnega predloga je tudi spodbuditi naložbe in inovacije na področju umetne inteligence v Evropi.

 

Akt o umetni inteligenci je vodilna zakonodajna pobuda, ki bi lahko spodbudila razvoj in uporabo varne in zaupanja vredne umetne inteligence na enotnem trgu EU s strani zasebnih in javnih akterjev. Glavna zamisel je , da se umetna inteligenca, ki bi lahko škodovala družbi, ureja v skladu s pristopom, ki temelji na tveganjuvečje kot je tveganje, strožja so pravila. S tem zakonodajnim predlogom, ki je prvi tovrstni na svetu, bi lahko vzpostavili svetovni standard za urejanje umetne inteligence v drugih jurisdikcijah, tako kot je bilo v primeru splošne uredbe o varstvu podatkov, s čimer bi spodbudili evropski pristop k urejanju na področju tehnologije na svetovnem prizorišču.

Glavni elementi začasnega dogovora

Glavne nove elemente začasnega dogovora, v primerjavi s prvotnim predlogom Komisije, je mogoče povzeti na naslednji način:

  • pravila o modelih umetne inteligence za splošne namene z velikim učinkom, ki lahko v prihodnosti povzročijo sistemsko tveganje, ter o umetnointeligenčnih sistemih velikega tveganja
  • revidiran sistem upravljanja z nekaterimi izvršilnimi pooblastili na ravni EU
  • razširitev seznama prepovedi, vendar možnost, da organi za preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj na javnih mestih uporabljajo biometrično identifikacijo na daljavo , ob upoštevanju zaščitnih ukrepov
  • boljše varstvo pravic zaradi obveznosti ponudnikov umetnointeligenčnih sistemov velikega tveganja, da pred začetkom uporabe umetnointeligenčnega sistema opravijo oceno učinka na temeljne pravice.

 

Carme Artigas, španska državna sekretarka za digitalizacijo in umetno inteligenco:

»To je zgodovinski dosežek in pomemben mejnik za prihodnosti! Današnji dogovor učinkovito obravnava svetovni izziv v hitro razvijajočem se tehnološkem okolju na ključnem področju za prihodnost naših družb in gospodarstev. V teh prizadevanjih smo uspeli ohraniti izredno občutljivo ravnovesje med spodbujanjem inovacij in uporabo umetne inteligence po vsej Evropi ter popolnim spoštovanjem temeljnih pravic naših državljanov.«

 

Celotno vsebino poiščite tukaj.




Poslušalci menijo, da je v času umetne inteligence ustvarjalnost bistvena

Datum: 05. 12. 2023

Odnos poslušalcev glasbe do umetne inteligence (AI) je bil prvič prikazan v največji svetovni raziskavi:

~ 79 % jih meni, da je človeška ustvarjalnost še vedno bistvena za ustvarjanje glasbe

~ 76 % jih meni, da ustvarjalčeve glasbe ali vokala AI ne bi smel uporabljati brez dovoljenja

~ 74 % se jih strinja, da se AI ne sme uporabljati za "kloniranje" oz. lažno predstavljanje ustvarjalcev brez dovoljenja

 

IFPI, ki predstavlja svetovno založniško industrijo, je delil ugotovitve o odnosu do umetne inteligence iz največje raziskave ljubiteljev glasbe po svetu. Raziskava izhaja iz njihovega prihajajočega letnega poročila Engaging with Music 2023, ki preučuje, kako se poslušalci po vsem svetu ukvarjajo z glasbo in kaj čutijo do nje. Z odgovori več kot 43.000 ljudi iz 26 držav je poročilo največja glasbena študija te vrste in najbolj podroben vpogled v razmišljanje poslušalcev.

 

Letos poročilo prvič vključuje razdelek posvečen umetni inteligenci (AI), saj hiter napredek tehnologije še naprej predstavlja priložnosti in izzive za glasbeni posel in izvajalce. Jasno je, da poslušalci zelo cenijo pristnost – skoraj osem od desetih glasbenih poslušalcev (79 %) meni, da je človeška ustvarjalnost še vedno bistvena za ustvarjanje glasbe.

 

Poslušalci, ki se zavedajo zmožnosti umetne inteligence, da posnema in kopira obstoječi repertoar izvajalcev, menijo, da je uporaba glasbe katerega koli izvajalca brez dovoljenja ustvarjalcev popolnoma nesprejemljiva: 76 % jih meni, da umetna inteligenca ne bi smela uporabljati izvajalčeve glasbe ali vokala brez dovoljenja. Poleg tega se jih 74 % strinja, da se AI ne sme uporabljati za "kloniranje" ali lažno predstavljanje ustvarjalcev brez dovoljenja. Velika večina poslušalcev podpira tudi potrebo po transparentnosti, saj se jih 73 % strinja, da bi moral sistem AI jasno navesti vso glasbo, ki jo je uporabil.

 

Frances Moore, izvršna direktorica IFPI , je dejala: »Medtem ko ljubitelji glasbe po vsem svetu vidijo tako priložnosti kot grožnjo za glasbo, je njihovo sporočilo jasno: avtentičnost je pomembna. Poslušalci verjamejo, da bi morali sistemi AI uporabljati glasbo le, če je pridobljeno vnaprej odobreno dovoljenje, in da bi morali biti pregledni glede gradiva, ki ga uporabljajo njihovi sistemi. To so pravočasni opomniki za oblikovalce politik, v razmišljanju, kako uvesti standarde za odgovorno in varno umetno inteligenco.« 

 

Ugotovitve letnega poročila o AI vključujejo:

Glasbeni navdušenci so že dobro seznanjeni z umetno inteligenco, mnogi jo uporabljajo in se zanimajo za njene zmožnosti. 

89 % jih pozna AI 

 

Skoraj osem od desetih ljubiteljev glasbe (79 %) meni, da je človeška ustvarjalnost še vedno bistvena za ustvarjanje glasbe. 

 

Dovoljenje za uporabo glasbe je zelo pomembno:  

76 % jih meni, da umetna inteligenca ne bi smela uporabljati izvajalčeve glasbe ali vokala brez dovoljenja  

74 % se jih strinja, da se AI ne sme uporabljati za "kloniranje" ali lažno predstavljanje umetnikov brez dovoljenja.   

 

Velika večina poslušalcev podpira transparentnost:  

73 % se jih strinja, da bi moral sistem AI jasno navesti vso glasbo, ki jo je naložil oz. uporabil za usposabljanje.  

 

Poslušalci podpirajo določitev pravil za sisteme AI: 

70 % se jih strinja, da bi morale obstajati omejitve glede tega, kaj lahko počne umetna inteligenca  

64 % jih pravi, da bi morale vlade imeti vlogo pri določanju omejitev glede tega, kaj lahko počne umetna inteligenca.




Namenski sklad 2023 – izplačilo izredne socialne pomoči – poplave 2023

Datum: 04. 12. 2023

IPF, k.o. obvešča glasbene izvajalce, s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji,  ki so od IPF, k.o. v zadnjih treh letih prejeli nadomestila in so jih avgusta 2023 prizadele poplave, da lahko na IPF, k.o. oddajo vlogo oz. zaprosijo za izplačilo enkratne izredne socialne pomoči.

Višino in izplačilo sredstev na predlog delovnega telesa, imenovanega skladno s Statutom IPF, k.o., odobri poslovodstvo.

Sredstva se izplačuje do porabe za ta namen oblikovanega sklada.

Vlogo oz. prošnjo za izplačilo sredstev je potrebno oddati najpozneje do 13. 12. 2023, vse podrobnosti pa boste našli tukaj




Vlado Kreslin; če ga ne bi razumeli, bi ga začutili.

Datum: 29. 11. 2023

Danes 70. let praznuje ena največjih slovenskih glasbenih legend, Vlado Kreslin.

Glasbeno kariero je začel kot bobnar v Beltincih, v domačih krajih, ki so tudi po njegovi zaslugi znani vsakemu Slovencu. Potem je nadaljeval kot pevec v različnih rock bendih, najuspešnejši prav gotovo Martin Krpan, s katerim so ustvarjali do 1991. leta.

Zdi se, kot bi se vse njegove glasbene zgodbe začele iz čistega prijateljskega muziciranja, navsezadnje pa prerasle v mnogo več. Njegovo druženje z Beltinško bando in njenimi člani, preobrazbe ljudskih skladb v moderne pesmi, ki smo jih kar povsod vzeli za vsaj malo svoje, pa različni žanri, skozi katere se sprehaja tako domače, da ni pomembno, na kateri oder se postavi.

 

»Vsak mesec srečam nove ljudi. Ali igram na splavu v Beogradu s Cigani ali z godbo na pihala Bakovci, ali s Chrisom Eckmanom, ali z Allanom Talyorjem. Naj se branim vsega tega? Normalno, da bom to zabeležil in posnel,« je o svojem širokem glasbenem razponu pripovedoval za Delo.

 

Leta 2020 je Vlado Kreslin prejel Zlato piščal za življenjsko delo, sicer pa je nagrad skozi leta toliko, da bi jih težko našteli.

Okroglo obletnico bo proslavil s tremi razprodanimi večernimi koncerti od 6. do 8. decembra v Cankarjevem domu in izdajo novega albuma Kje si bla doslej.

 

Iskrene čestitke in še na mnoga!

IPF




Tekmovanje Akademije Finance za Najboljše letno poročilo

Datum: 24. 11. 2023

Takole je IPF, k.o. v preteklem letu na tekmovanju, ki ga je organizirala Poslovna akademija Finance, prejel eno glavnih nagrad oz. oceno Najboljše letno poročilo med drugimi organizacijami za leto 2021:

 

Časnik Finance je kar 22 let podeljeval edino in najbolj prestižno strokovno nagrado v poslovnem poročanju, to je najboljše letno poročilo. Nagrade so bile namenjene različnim podjetjem, finančnim ustanovam in drugim organizacijam ter razdeljene na več področij glede na vsebino in komuniciranje letnega poročila.

 

IPF se je povabilu odzval vsako leto in z letnimi poročili praviloma prejel tudi najvišje nagrade, kar nekaj let so bila poročila ocenjena kot najboljša v svoji kategoriji.

 

Letos se je tekmovanje zaključilo. Kar pa ne pomeni, da se z letnim poročilom, ki ga pripravimo vsako leto, ne bomo še naprej trudili in ustvarili izdelek, ki bi ponovno upravičil naslov najboljšega. Prav tako bomo pri pripravi tudi v prihodnje upoštevali vsa priporočila, ki jih je akademija podajala kot komentarje k letnim poročilom.

 

Poročilo je seveda mnogo več, kot zgolj izdelek za tekmovanje, saj se z njim predstavljamo širši javnosti.

 

Letno poročilo za leto 2022 in tudi nekaj poročil iz minulih let, lahko najdete tukaj.